OHAL ile sivil bir darbe sürecini ilan eden iktidar, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve milletvekillerini de tutukladı. Ülkenin demokrasi tarihine bir kara leke daha eklendi

Birisi Meclis’e bomba atar diğeri muhalefeti hapse atar

Saray ve AKP hükümetinin uzun bir süredir hedef gösterdiği HDP’ye yönelik operasyon gerçekleşti. Diyarbakır, Van, Bingöl, Şırnak ve Hâkkari Cumhuriyet başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda aralarında Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da olduğu 11 milletvekili; İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve İmam Taşçıer gözaltına alındı.Hakkında yakalama kararı bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk yurtdışında olduğundan gözaltına alınamadı. Hâkkari Milletvekili Nihat Akdoğan hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı.

Eş Genel Başkanlar dahil 9 tutuklama
Gözaltına alınan milletvekilleri ortak savunma yapıp savcılıkta ifade vermezken, Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Grup başkanvekili İdris Baluken ve birlikte Leyla Birlik, Selma Irmak, Nursel Aydoğan, Ferhat Encü Gürsel Yıldırım ve HDP Hâkkari Milletvekili Abdulah Zeydan tutuklandı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen İmam Taşçıer ve Sırrı Süreyya Önder Sulh Ceza Hâkimliği’ndeki sorgularının ardından adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Ziya Pir ise savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartı ile serbest kaldı.

Demirtaş’ın evine baskın
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yürüttüğü ‘terör’ soruşturması kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, önceki gece saat 01.00 sıralarında Demirtaş'ı gözaltına almak üzere merkez Kayapınar İlçesi'ndeki konutuna geldi. Demirtaş, ellerinde gözaltı kararı bulunan polislere uzun süre kapıyı açmadı. Bu sırada Demirtaş'ın avukatları ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile birçok partili de konuta geldi. Uzun süre Demirtaş'ın kapıyı açmaması üzerine, TEM ekipleri içeri girerek Demirtaş'a gözaltı işlemi uyguladı. Demirtaş, dün sabah avukatı ile birlikte adliyeye çıkarıldı. Savcılıkta ifade vermeyi reddeden Demirtaş, partinin hazırladığı ortak savunma metnini okudu.

Yüksekdağ’ın kapısını kırdılar
Yüksekdağ’ın Ankara’daki evine de giden polisler ise evin kapısını kırdı. Yüksekdağ'ın danışmanı Sıtkı Güngör, polislerin kapıyı kırarak içeri girdikten sonra Yüksekdağ'ı gözaltına aldığını söyledi. Kapıyı kırarak içeri giren polisler, HDP PM üyesi Orhan Çelebi'yi darp etti. Polis, Yüksekdağ'ın üzerini giymesine dahi engel olarak, gözaltına aldı. Bu sırada görüntü almaya çalışan Yüksekdağ'ın danışmanlarını da engelleyen polis, gözaltıyla tehdit etti. Haberi alan çok sayıda kişi Yüksekdağ'ın evinin önünde toplandı. Yüksekdağ da evden çıkarılırken "Direne direne kazanacağız" şeklinde slogan attı. Eşbaşkan Yüksekdağ, Diyarbakır’a götürüldü.

Savcıya ifade yok, ortak savunma var
Savcının sorularına yanıt vermeyi reddeden Yüksekdağ savcılıkta dün gece gerçekleşen baskını anlattı: "Saat 01.00 sıralarında Ankara'daki ikametimde bulunduğum sırada kapıma polisler geldi. Hakkımda gözaltı kararı olduğunu bildirdiler. Ben avukatlarımı bekleyeceğimi söyledim. Kapıyı açmadım. Ancak polisler beklemediler. Kapımı kırarak beni gözaltına aldılar. Ben halen milletvekiliyim ve Meclis'te 3. büyük partinin eş genel başkanıyım. Yapılan bu operasyonların hukuk çerçevesinde yapılmadığını, siyasi iktidarın bu operasyonları ve gözaltıları kendi ikbali için hukuku alet etmek suretiyle yaptırdığını, ayrıca hukuk ilkeleri çerçevesinde işlemlerin sağlıklı bir şekilde yürüyeceğini düşünmüyorum." Yüksekdağ daha sonra ortak savunma metnini okudu.

Baluken: Çek o ellerini
Gözaltılarla ilgili operasyon haberinin duyulduğu dakikalarda HDP Genel Merkezi'ne gelen İdris Baluken, bazı partililerle polis arasında yaşanan arbede arasında gözaltına alındı. Gözaltına alınan HDP Grup Başkanvekili, polis aracına binerken kafasına bastırmaya çalışan memura "Çek o ellerini, Ben yüzbinlerce oyun temsilcisiyim, kafama öyle bastıramazsın" diyerek tepki gösterdi. Grup Başkanvekili İdris Baluken'in gözaltına alınmasının ardından HDP Genel Merkezi'nin bulunduğu bölgedeki tüm yollara barikatlar kurulup, Çevik Kuvvet ve TOMA'larla trafiğe kapatıldı. Bingöl’de savcılık ifadesi alınan Baluken tutuklandı.

***

'Erdoğan emretti diye ifade vermiyorum'

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, HDP Eşbaşkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gözaltılar 24 Temmuz 2015’te başlatılan topyekun savaş saldırısının yeni bir aşamaya vardırılmasıdır. HDP’lilere yönelik bu gözaltılar, halkın iradesini kırmaya yönelik bir saldırıdır. Bu gözaltılar, aynı zamanda Kürt halkının varlığını tanımama anlamına gelmektedir. AKP, MHP ile kurduğu ittifakla devrimci güçleri ezme politikasını daha da tırmandırarak sürdürecektir. Artık sözün bittiği yerdir. Bu durum karşısında tüm Kürt halkı ve demokrasi güçleri her yerde ayağa kalkarak direnmelidir. Artık direnmemek, teslim olmak ve soykırımcı sömürgeciliğin Kürt’ü bitirme politikasını engelsiz sürdürmesine yol vermek olur.”

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, HDP’li vekillere yönelik operasyonun ardından ‘savaşın derinleşeceği’ni belirterek, “Örgüt olarak bütün cephelerde gerekli cevabı verebiliriz ve vereceğiz de” dedi.