Birleşik Muhalefet Hareketi Mersin Forumu MTSO Salonunda gerçekleştirildi

'Birleşik bir güç kuramazsak kaybederiz'

DUYGU KISKANÇ - MERSİN

Mersin'de gezi süreci ve devamında forumların gerçekleştirildiği Yıldız Parkı forumundan da katılımcıların olduğu da etkinliğe yaklaşık 250 kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan forumun divanına Mehmet Antmen, Sinan Eriş ve Mine Sevinç seçildi. Foruma geçilmeden önce divan tarafından sunum metni okundu.

Okunan metinde AKP'nin otoriter muhafazakar siyasetinin ve neoliberal saldırganlığın gezi direnişiyle milyonları meydanlarda birleştirdiğine değinildi. Metnin devamında ''Bugünden sonra ülkemizin örgütlü örgüttsüz tüm kesimlerin doğrudan katılımıyla gelişen birleşik bir mücadele hareketini hep birlikte büyütmek için yeni bir adım atıyoruz. Tüm demokratik halk güçlerini bu iradeyi ortaya koyma doğrultusunda birleşik, ortak mücadeleye çağırıyoruz'' cümleleri ifade edildi.

İlk konuşmayı yapan
Oğuzhan Müftüoğlu, ''Sosyal demokratıyla, kürdüyle, alevisiyle,devrimcisiyle hep birlikte olmadan AKP'yi yenemeyiz. Bir güç olmanın yolu birleşik bir hareketten geçer. Bir yıla yakındır birleşik mücadele forumları devam ediyor. 30 Ağustos'ta Ankara'da çeşitli kurumlardan temsilciler, gazeteciler, aydınlar ve milletvekilleriyle bir toplantı gerçekleştirdik. Biz ülkenin karşı karşıya bulunduğu duruma ve iktidarın saldırısına karşı mücadele edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Oğuzhan Müftüoğlu konuşmasının devamında ''Neoliberal, faşist düzeni yıkıp birlikte yöneteceğimiz bir ülkeyi kurma yolunda bir mücadeleye girdik. Bugün aldığımız karar birlikte mücadeleyi ön plana çıkarmaktır. En çok sorulan sorulardan birisi geçmişte çok fazla denenmiş ve başarısız olunmuş bir birleşme çağrısının bugün başarılıp başarılamayacağı sorusudur. Buna cevabım tekrar başarısız olunması mümkündür. Ama biz birleşik bir güç kurmazsak kaybederiz. Biz ülkenin içinde bulunduğu durumu görüp hiçbir şey yapmıyorsak kazanmayı haketmiyoruz demektir. Hiçbir devrimci örgüt bu tarihi süreç içerisinde bu sorumluluğu almaktan kaçınmamalı. Ancak bunu başarırsak bu karanlık tezgahı engelleyebiliriz. Adım atmamız ve mücadele alanlarına inmemiz gerekiyor. Bütün direnme olanaklarını, güçlerimizi birleştirmeli, onların karşısına çıkmalıyız'' cümlelerini dile getirdi.

Forumun devamında söz alan konuşmacılar ve dile getirdikleri:


Ahmet Demir: Bugün biraraya gelişler Türkiye emekçi hareketine katkıda bulunmalıdır. Bu kez önceki deneylerden daha fazla umut var. Kürt halkıyla, kürt emekçileriyle buluşarak bu hareketin önemli ayaklarından birisi oluşacaktır.

Abbas Koluaçık: Bu oluşumun adını, programını, içeriğini birlikte oluşturacağız. Bu anlamda bugün geçici bir sekretarya oluşturulmalıdır.

Gazi Can: Buradan birleşik mücadele üzerine bir oluşum tartışması yapılıyor. Bugün halkın iktidarını kuracak bir mücadele oluşturulmalıdır. Birbirimizi içselleştirmeli ve dinlemeliyiz. Anlayarak tartışarak devam etmeliyiz. Önümüzdeki dönemi bir süreliğine organize edecek geçici bir sekreterya oluşturulmalıdır.

Şerife Can: AKP  iktidarı 12 yıldır kadınların hayatına her alanda müdahale ediyor. Bu iktidarın karşısında kadınlar, devrimciler, gençler var bunu göstermeliyiz. Artık karanlığı delmenin vakti geldi.

Melih Pekdemir: Türkiye'de sol cenahtan sayılabilecek 3 kesim vardır. HDP, CHP ve üçüncü olarak biz. Bizler Kobane'deki kürt kardeşlerimizin yanında olmak için, çocuklarımızın imam ve hatip olmaması için, bu ülke için bunu başarmalıyız. Adına faşizm deyin demeyin bize düşen yekten mücadele etmektir. Özne biz, sıfat birleşik mücadele, eylem var olmak. Ya hep beraber yok olacağız ya hep beraber var olacağız.

Gürkan Dağdeviren: Meselenin özü inanmaktır ve birleşik adının bileşik olması elzemdir. Bu forumu bağlayacağımız yer parkomat şçileriyle dayanışma olmalıdır. Kobane ile dayanışma olmalıdır ve vereceğimiz sözü Mahir'e, Deniz'e, Abdocan'a, Berkin'e vereceğiz. Bu sözü birbirimize vereceğiz.

Forumun bitirilmesi ardından konuşmalardan çıkan kararla geçici bir sekreterya kuruldu. Önümüzdeki günlerde bir basın açıklaması gerçekleştirilmesi kararı alındı. Yapılacak olan basın açıklamasıyla sonuç metni okunacak.