Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırıyı Taksim’de kitlesel bir eylemle protesto eden Haziran Hareketi, yarın da yurdun dört bir yanında “Bilimsel ve laik eğitim için sokaktayız” sloganıyla alanlara çıkıyor

Birleşik Haziran Hareketi karanlığın üzerine yürüyor

Gezi Direnişi’nin izinde kurulan ve AKP iktidarına karşı toplumun farklı alanlarda yürüttüğü direniş çizgilerini buluşturmayı amaçlayan Birleşik Haziran Hareketi, Taksim’de, aralarında çok sayıda aydın, sanatçı, yazar ve akademisyenin de olduğu yaklaşık 2 bin kişilik bir kitleyle Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırıyı protesto etti. Haziran Hareketi yarın da, “Bilimsel ve laik eğitim için sokaktayız” sloganıyla 30 ilde sokağa çıkacak.

KALEM VE KARANFİLLERLE...
Fransa’nın başkenti Paris’te radikal İslamcıların kanlı saldırısının hedefi olan siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya Birleşik Haziran Hareketi oldukça kitlesel bir eylemle destek verdi. Önceki gün akşam saatlerinde gerçekleşen eylemde Haziran Hareketi Taksim Mis Sokak’ta bir araya geldi. “Je suis Charlie” (Ben Charlie’yim) pankartı taşıyan eylemciler, kalem ve karanfillerle Fransız Konsolosluğu’na yürüdü. Yürüyüş sırasında “Haziran burada, Charlie’nin yanında”, “ Kalem silahla susturulamaz”, “ Yobazların ipleri AKP’nin elinde”, “Yaşasın hakların kardeşliği” sloganları atıldı. Fransız Konsolosluğu’nun önüne gelen kitle burada katledilen 12 Charlie Hebdo çalışanı için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından ise Haziran Hareketi adına sanatçı Barış Atay bir basın açıklaması okudu. Gericiliğin ve İslamcı faşizmin giderek daha saldırgan bir hale geldiğini vurgulayan Atay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakın zamanda görkemli bir direnişle ülkemizdeki gerici diktaya karşı ayağa kalkan Türkiye’nin ilerici güçleri olarak, Charlie Hebdo’ya ve onun nezdinde basın, kültür, sanat, mizah ve özgür düşünce düşmanlığını kınıyor ve Fransa’daki saldırıyı gerçekleştiren İslamcı terör örgütünün ülkemizdeki destekçilerinin açıklanmasını istiyoruz.”

FAŞİZME KARŞI SOKAĞA ÇAĞRI
Birleşik Haziran Hareketi yarın ise AKP’nin gerici politikalarına karşı, “Bilimsel ve laik eğitim istiyoruz” sloganıyla 30 ilde eylem gerçekleştirecek. Haziran Hareketi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Eğitimdeki gericileşme politikalarına karşı, bir direniş yürüyüşü başlatıyoruz. Zorunlu din derslerine, okulların imam hatipleştirilmesine, çocuklarımızın ucuz işgücü havuzuna sokulmasına karşı ayağa kalkıyoruz. Bunun için ilk adımımızı atıyoruz. 11 Ocak’ta, Türkiye’nin her yerinde 13.00’te sokağa çıkıyoruz.”
Haziran Hareketi tarafından yapılan açıklamada, eylemlere ilişkin yer bilgileri şöyle: İstanbul: Kadıköy- Boğa Heykeli, Ankara: Sakarya Meydanı, İzmir: Kıbrıs Şehitleri, Bursa: Setbaşı Köprüsü, Denizli: Candoğan Parkı, Tokat: Niksar Kavşağı, Trabzon: Meydan Park, Aydın: Sevgi Yolu, Uşak: Belediye önü, Samsun: Öğretmenevi önü, Kırklareli: Dingiloğlu Parkı, Kocaeli: Belediye İşhanı, Muğla: Sınırsızlık Meydanı, Antep: Kırkayak Parkı, Ordu: 19 Eylül Ortaokulu önü, Adana: İnönü Parkı, Eskişehir: İl Sağlık Müdürlüğü, Mersin: Forum AVM, Karabük: PTT önü, Antalya: Üçkapılar önü, Dersim: Sanat Sokağı, Kayseri: Cumhuriyet Meydanı, İskenderun: Eski Bit Pazarı, Çanakkale: İskele Meydanı, Malatya: Kız Meslek Lisesi önü, Artvin: Hastane Kavşağı, Manisa: Manolya Meydanı, Giresun: Meydan PTT önü, Tekirdağ: Tekira AVM önü.

KARABÜK'TE GÖZALTI
Haziran Hareketi’nin yarın Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştireceği eylemlerin öncesinde ise Karabük’te çağrı için bildiri dağıtan beş kişi gözaltına alındı. Gözaltındakilerin İfade işlemlerinden sonra serbest bırakılacakları öğrenilirken adli sürecin başlatılacağı belirtildi.