BM Genel Kurulu, ABD'nin Küba'ya uyguladığı 61 yıllık ambargoya son verilmesi çağrısında bulunan tavsiye kararı ezici bir çoğunlukla kabul etti. Karara sadece ABD ve İsrail ‘hayır’ oyu verdi.

Birleşmiş Milletler'den ABD'ye: Küba'ya yönelik ambargoyu kaldır

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, ABD'nin Küba'ya uyguladığı 61 yıllık ambargoya son verilmesi çağrısında bulunan tavsiye kararı ezici bir çoğunlukla kabul etti.

Genel Kurul salonunda bu yıl 29'ncusu yapılan oylamada, BM'ye üye 193 ülkenin 184’ü Küba’ya uygulanan ambargonun son verilmesi kararı lehine oy kullandı.

Karara ABD ve İsrail ‘hayır’ oyu verirken, oylamaya Birleşik Arap Emirlikleri, Kolombiya ve Ukrayna katılmadı.

BM Genel Kurul kararları, uluslararası toplumun iradesini yansıtan bir araç olarak görülmekle birlikte herhangi bir yaptırım gücü veya bağlayıcılığı bulunmuyor.

ABD yönetimi, modern tarihin en uzun ambargosu olarak kayıtlara geçen, 19 Ekim 1960'dan bu yana Küba'ya, ekonomik, ticari ve finansal ambargo uyguluyor.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla, ABD’nin yaptırımlarının 9,157 milyar dolar zarara neden olduğunu açıklamıştı.

Parilla, Twitter’da paylaştığı videoda, "Nisan 2019 ve Aralık 2020 aylarında 9,157 milyar dolar ekonomik zarara yol açan ABD'nin uyguladığı ambargoyu halkımızın ve uluslararası toplumun önünde kınıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Parilla, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 243 ambargo uyguladığını, Joe Biden’ın da aynı politikayı devam ettirdiğini kaydetmişti.