BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan'daki krizin çözümü için acil eylem çağrısı yaptı. Kenya'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Guterres, "Şimdiden 100 binden fazla kişinin ülkeyi terk ettiğini doğruladı. 800 bin kişi daha gelecek günlerde ve haftalarda ülkeyi terk edebilir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA
Birleşmiş Milletler'den Sudan için acil eylem çağrısı: 800 bin kişi daha ülkeyi terk edebilir
Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Mülteci Ajansı'nın 100 bin kişinin Sudan'ı terk ettiğini, önümüzdeki günlerde bu sayının katlanarak artabileceğine dikkat çekerek acil eylem çağrısında bulundu.

"800 bin kişi daha gelecek günlerde ve haftalarda ülkeyi terk edebilir" diyen BM Genel Sekreteri çatışmanın bölgeyi yıllarca etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Guterres, ülkeye insan yardım ulaştırmaya hazır olduklarını vurgulayarak ayrıca, ihtiyaç içindekilerin yardımlara hızlı ve güvenli şekilde erişimi için de destek istedi.

Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) tamamen orduya katılmasını öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık 15 Nisan sabahında sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı, Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu'nun, 4 Mayıs'ta başlayacak 7 günlük ateşkes konusunda "prensipte" anlaştığını duyurmuştu.