Birleşmiş Milletler, İran'ın üyelik ödemesini henüz yapmamasından ötürü İran'ın genel kurulda oy hakkını iptal etti. İran ABD'yi suçladı.

Birleşmiş Milletler, İran'ın oy hakkını iptal etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler, İran'ın üyelik ödemesini geciktirmesi gerekçesiyle ülkenin genel kurulda oy kullanma hakkını iptal etti. İran gecikmenin sebebi olarak Amerikan ambargosunu gösterirken, BM kararının absürd olduğunu söyledi.

EKONOMİK TERÖR

Konuyla illgili açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ödemelerin gecikmesinde ana gerekçe olarak ABD'nin uyguladığı ekonomik ambargoyu işaret etti. Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada; "Amerikan ekonomik terörizmi bizi değil üyelik ödemesi, gıda harcamasından bile alıkoyuyor. BM, isterse ödemeleri yurt dışında bloke edilmiş olan 110 milyon dolarlık ülke fonlarından alabilir" dedi.

"ABSÜRT"

Zarif, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yazdığı mektupta da ambargolar sebebiyle İran'ın üyelik ödemesini yapacak durumda olmadığını ifade etti. , BM'den gelen yaptırımın "şaşırtıcı bir absürtlük" içerdiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, yaşanan gecikmelerin sebebi olarak İran kaynaklarının Güney Kore, Japonya ve Irak bankalarında dondurulması olduğunu söyledi.

NÜKLEER AMBARGOSU

ABD, Trump yönetiminde 2018'de İran'ın da bulunduğu 6 ülkeyle imzaladığı Nükleer anlaşmadan çekilmişti. Çekilmenin ardından, tutatsız bir biçimde İran'ın nükleer anlaşma gerekliliklerini yerine getirmediği bahanesiyle ülkeye karşı yeni ambargolar uygulamaya başladı.