68'liler Dayanışma Derneği Başkanı Ruhi Koç, 68'liler Birliği Vakfı'nın son dönemde özellikle Kıbrıs konusunda izlediği çizgiyi onaylamadıkları için yeni bir oluşum kurduklarını belirterek, "68'lileri derneğimizde toplanmaya çağırıyoruz" dedi.

68'liler Dayanışma Derneği Başkanı Ruhi Koç, 68'liler Birliği Vakfı'nın son dönemde özellikle Kıbrıs konusunda izlediği çizgiyi onaylamadıkları için yeni bir oluşum kurduklarını belirterek, "68'lileri derneğimizde toplanmaya çağırıyoruz" dedi. Koç, 1966 ile 1974 arasında 68 kuşağından yaşamını yitirenleri bir albümde toplayacaklarını bildirdi.
Ruhi Koç ve derneğin yönetim Kurulu üyesi Bülent Vargel, Birgün Ankara Bürosu'nu ziyaret ettiler. Gazetemizin Yayın Kurulu üyesi Doğan Tılıç ve yazarımız Oğuzhan Müftüoğlu ile bir süre sohbet eden Koç ve Vargel, Birgün gazetesini desteklediklerini ve abonelik için kampanya düzenleyeceklerini bildirdiler. Koç ve Vargel, ziyaret sırasında sorularımızı da yanıtladılar:

68'liler Birliği Vakfı'ndan niye koptunuz?
KOÇ: 1990'lı yılların başında 68 kuşağı bir araya gelip 100 kişi 68'liler Vakfını kurduk. İyi, kötü idare ediyordu 68'liler Birliği Vakfı. Bir hayli coşkuyla kuruldu. Ancak kişisel hatalar nedeniyle vakıf güdükleşti.

Nasıl hatalardı bunlar?
KOÇ: Son olarak Kıbrıs konusunda ciddi hatalar yapıldı. Vakıf yönetimi, Rauf Denktaş'ın mitinglerini düzenlemeye başladılar. MHP, BBP gibi partilerle birlikte. Biz Kıbrıs konusunda Annan planı çerçevesinde bir çözüm istiyoruz. Kıbrıs Türk halkının barış içinde Rumlarla birlikte bir devlet kurmasını istiyoruz Vakfın Kıbrıs konusunda Rauf Denktaş'ın arkasında saf tutmasına tepki gösterdik. Bunu 68 ruhuyla bağdaştıramadık. 68'liler kamuoyunda "kızıl elmacı" olarak tanınmaya başlayınca biz de derneğimizi kurduk.

Vakfa sizden başka tepki gösteren 68'liler var mı?
KOÇ: Birçok 68'li vakıftan ayrıldı. Biz onları derneğimiz altında toplamaya çalışıyoruz.

Peki derneğinizin amacı ne olacak?
KOÇ: 68'de dünyada ve Türkiye'de bugünkü gençlerin tam anlamıyla anlayamayacağı büyük bir devrimci dalgaya birlikte geniş bir hareket oldu. Burada bir sürü kaybettiklerimiz oldu. Biz o döneme sahip çıkmak istiyoruz O günkü ideallerimizi bugünlere aktarmak istiyoruz. O dönemle ilgili yaşamlarını yitirenlere bugünkülere de hatırlatmak unutturmamak istiyoruz.

68 -78 kuşağı tartışmalarına ne diyorsunuz?
VARGEL: Tarihsel süreç içerisinde kapitalizm krize girdiğinde dünya sosyalistlerin birleşmesi istekleri vardı. Bunlardan bir tanesi e 68 hareketiydi. 78 kuşağını 68 kuşağının bir devamı, içinde bir parça olarak görüyoruz. 78'in 68 içerisinde örgütlenmesi daha doğru olabilir. 68-78 ayrımını ben yapay buluyorum.
KOÇ: Bizim kuşağımızda öldürülenlere bakıyorum. 50 civarında. 78 kuşağı arasından ise binlerce… Bu nedenle 78'lileri de kendi kuşaklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bizim gibi örgütlenerek sahip çıksınlar.

Peki sizin derneğiniz 68 kuşağını unutturmamak için neler yapacak?
KOÇ: Biz, mücadelenin içinde olup da 1966 ile 1974 arasında, yani affa kadar olan dönemde 68 kuşağından kaybettiğimiz insanları bir albümde toplayacağız. Onların aileleriyle temasa geçiyoruz. Sizin aracılığınızla da duyurmak istiyoruz: Onların yakınları bize Ankara'da Hatay Sokak 7/14 adresinden ulaşabilirler. Ya da 0 312 425 58 73 numaralı telefondan bize ulaşabilirler. Albümlere kaybettiklerimizin mezarlarının nerede bulunduğunu, mezarlarının bir resmini de koymak istiyoruz. Böylece insanlar bir şehre gittiklerinde onları ziyaret edebilecekler.
VARGEL: Ayrıca bizim için önemli olan günler var: 30 Mart ve 6 Mayıs. Kızıldere katliamını ve Denizleri unutturmayacağız. Bunlar toplum vicdanını rahatsız ediyor Bu tarihlerde yapılan anmalara çok katılım gerekiyor. Oraya herkesin lamasıyla ama hep birlikte katılması bekliyoruz. Hiç kimseyi öne çıkarmadan bu anmaları kitlesel hale getirmek istiyoruz.

Dernek solda belirli bir grubu mu destekliyor?
KOÇ: Hayır. Soldaki bütün partilerden arkadaşlarımız var. Günlük politikanın içerisinde değiliz. Genel olarak anti-faşist anti emperyalist ve anti-şovenistiz.