Birleşik Muhalefet Hareketi İstanbul Forumu, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde toplandı. Forumda, önümüzdeki dönemin yol haritası üzerinde tartışıldı

Birlikte mücadeleyle umudu hâkim kılalım

Birleşik Muhalefet Hareketi İstanbul Forumu dün toplandı. İstanbul Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda önümüzdeki dönem muhalefeti tartışıldı. Salonun tamamen dolduğu toplantıya katılan yurttaşlar sırayla söz alarak fikirlerini söyledi. Toplantının açılışında Sütaş işçilerinin gönderdiği mesaj okundu. CHP’li Canan Kaftancıoğlu, EHP, ÖDP başkanları, Devrimci Hareket, KÖZ temsilcileri, gazeteci Ayça Söylemez, sendikacı Zafer Aydın, yazar Hakan Gülseven gibi pek çok isim katıldı.

Gezi’de gözünü yitiren Erdal Sarıkaya da kürsüde söz aldı, Sarıkaya, “Gezi direnişinde benim bir gözüm karanlığa bakarken,75 milyonun gözü aydınlığa baktı” dedi. Kürsüde konuşan Hakan Gülseven, “İşçiler patronlar daha fazla kazansın diye ölüyor. İş cinayetlerinde Türkiye’yi birinci yapanlar patronların önüne yatıyor. Bizim hedefimiz bu katiller ve hırsızlar iktidarını devirmek olmalıdır. Bunun için kalıcı bir eylem birliği sağlanmalıdır. Emekçilerin iktidarını yaşam alanlarını ve doğayı savunarak yapabiliriz. Acil eylem planı dahilinde mücadelede birleşelim” ifadelerini kullandı.
Söz alan isimlerden Semih Ateşli ise “Gayet güzel bir organizasyonla buradayız. Bu çalışmayı yapanların kendilerini merkeze oturtmamaları oldukça güzel. İlk sorum: Bu hareketi nasıl bir zeminde inşa ederiz.  Bu noktada benim için Gezi önemli Gezi bir pusula olabilir. Bizim feyz alarak yeni bir yaşam kurgulamamız lazım. Gezi en geniş çeşitliliği içinde barındıran bir harekettir.  Gördük ki güçlü hiyerarşik yapılara ihtiyaç yok. Yeni bir yaşamı özgürleştirici bir yönde  adım adım örmek gerekiyor” diye konuştu.

Bazı yurttaşların Birleşik Muhalefet Hareketi’nin internet sitesi olmamasından şikayetçi olduğu görüldü. Bir internet sitesi ile çeşitli tartışmaların yürütülebileceği belirtildi.
Ahmet Aslan isimli konuşmacı ise, düşlerimizin düne ait olduğunu ancak bir araya gelindiğinde yarının kurulabileceğini ifade etti.

KÖZ dergisi adına söz alan Tuğba Topal, böyle bir hareketin çok önemli olduğunu ve AKP’yi odağına almasının da olumlu olduğunu belirtti. Harekete 10. aydan sonra katılmalarını bir eksiklik olarak nitelendiren Topal, AKP’ye karşı farklı egemen güçlerin birleşme senaryosu olduğunu ancak önemli olanın bizlerin ne yapacağı olduğunu söyledi.

“İRADE DE GEREKLİ”
BirGün Yazı İşleri Müdürü Barış İnce konuşmasına Gezi’de çıkan kalabalıklara ve sonuçlarına dikkat çekerek başladı. “Barikat kardeşliği elbette ki önemlidir ama bu zaten doğal olarak gerçekleşendir” diyen İnce, “Önemli olan bu kardeş eğilimleri irade alarak bir araya getirmek. Gezi’de gördük ki mücadele yoldaşlığı birçok konuda umudu hakim kıldı. Mesele bundan sonra halk hareketi yaratmak” ifadelerini kullandı.

‘EMEKÇİLERİN LAİKLİK ANLAYIŞI...’
Devrimci Hareket’ten İlhan Şimşek, “Biz bu halk hareketinin geliştirilmesi için aktif katkı sunacağız. Ancak itiraz noktalarımız var. Bunların başında iktidarı hedeflemesi gereken bir yapının kendine ‘muhalefet’ ismini uygun görmesi. Bizce, ‘birleşik iktidar hareketi’ ya da ‘birleşik halk hareketi’ gibi isimleri olabilirdi. Laiklik meselesinde Türkiye uzun bir süre kutuplaştı. Ancak gerçekte hiçbir zaman laik bir ülke olmadığımızı, bizim, emekçilerin laiklikten neler anladığını anlatmamız lazım. Bu yolda hepimize başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

ALPER TAŞ: AYAĞA KALKACAĞIZ
Alper Taş, konuşmasında birbirimizin gözünün içine bakmanın önemini vurgularken, bu platformun sadece tartışma ve forum yeri değil birleşik bir direniş hareketi yaratmanın yeri olduğunu vurguladı. Forumu sadece sosyalistlerden ibaret bir yer olarak görmemek gerektiğini söyleyen Taş, sosyal demokratların da bu hareketin içinde olduğunu söyledi. Bir parti kurulmadığını bir hareket, esnek bir form oluşturduklarını belirtti. Taş, “Sokağa çıkma konusunda acele etmeyelim, elbette sokağa çıkacağız ama çok güçlü çıkacağız. Biz sokağa çıkacağız ama öyle bir çıkacağız ki Edirne’den Kars’a aynı anda çıkacağız. Öyle bir sokağa çıkacağız ki, işçiler katledildiğinde bu ülkenin ayağa kalkacağını iktidar bilecek” dedi.