Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyum yönetimi 2021 ve 2022’in ardından bu yıl da toplu mezuniyet törenini iptal etti. Öğrenciler, “Bizim bir araya gelmemizden çok korkuyorlar" diyerek karara tepki gösterdi.

Birliktelikten çok korkuyorlar
Daha önceki mezuniyette öğrenciler rektöre sırtını dönmüştü. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyum yönetimi 2021 ve 2022 senelerinin ardından bu sene de toplu mezuniyet törenini iptal etti. Toplu mezuniyet töreni yerine bölümlere özel mezuniyetler farklı saatlerde yapılacak. Öğrencilerin iki senedir düzenlediği alternatif mezuniyet ve akademisyenlerin devam eden nöbetlerine karşın atanmış yönetim, 1 Haziran’da üniversite birimlerine 2911 sayılı yasanın hatırlatıldığı bir "tehdit" yazısı da göndermişti. Boğaziçili öğrenciler ise tüm bu yasak ve baskılara karşı tepkili ve mücadeleden vazgeçmeyecekleri mesajı verdi. Evrensel'e konuşan Felsefe son sınıf öğrencisi Mirza, "Bir önceki sene de olduğu gibi toplu mezuniyeti yasakladılar. Toplu olarak bir arada olmamızı istemiyorlar. Biz Felsefe departmanı olarak mezuniyette sırtımızı döneceğiz, eğer bunu beklemedikleri şekilde tüm departmanlar yaparsa ses getirebileceğini düşünüyorum” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Gastronomi ve Degüstasyon Kulübü’nden (BUGUSTO) Berkay, toplu mezuniyetin bu sene de iptal edilmesini “Bizim bir araya gelmemizden çok korkuyorlar. Geçtiğimiz günlerde bölümlere gönderilen tehdit yazısı bunun bir göstergesi” diyerek eleştirdi.

‘BİRLİKTE ÇOK GÜZELİZ’

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü'nden (BÜSOS) Erdinç de öğrencilerin pek çok imkanının her geçen gün elinden alındığını kaydetti. Erdinç, “Boğaziçi Üniversitesi iki yıldır aktif bir şekilde kayyum rektöre karşı direnişini sürdürüyor. Biz beraberken çok güzeliz ve bunu elimizden almak için yıllardır uğraşıyorlar. Hayatımızın en önemli eşiklerinden olan mezuniyet bize daima hatırlanacak ve gurur duyulacak anılar vermiştir” ifadelerini kullandı. Boğaziçi Üniversitesinde Çift Anadal Programı öğrencisi K. ise, "Kayyum yönetim çoğunluk tarafından istenmediğinin farkında ve bunu da birtakım dışlama pratikleri ve herhangi bir talebi yerine getirmeme davranışlarıyla gösteriyorlar. Bence mezuniyetin iptal edilmesi kararı da aslında o dönemde alınan karar gibi oluşacak kolektifliği ve bu topluluğun göstereceği tepkiyi engellemektir. Bu tepki deprem döneminde devletin müdahale eksikliğini dile getirmekti, bu dönemdeyse atanan kayyumu reddettiğimizi göstermek” şeklinde konuştu.