BİSAM, Covid-19, medya ve ekonomi politikalarına ilişkin raporunu yayınladı.

BİSAM: Metal işçileri Covid-19 dönemindeki tedbirlerden memnun değil

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) araştırmasına göre; metal işçileri, pandemi sürecinde alınan ekonomik tedbirler arasında en az ücretsiz izin ödeneğinden memnun olurken en çok kısa çalışma ödeneğinden memnun kaldı. BİSAM'dan yapılan açıklamada, "Sosyal medya işçilerin birincil haber kaynağı haline geldi. Haberleri öncelikli olarak basılı gazetelerden izleyenler yok denecek kadar az. İşçiler, Covid-19 sürecinde ekonomik alanda tedbirlerden memnuniyetsiz" denildi.

BİSAM, Covid-19, medya ve ekonomi politikalarına ilişkin raporunu yayınladı. Rapora göre; metal işçileri, pandemi sürecinde ekonomide alınan tedbirlerden memnun olmadığını açıkladı. Hükümetin aldığı tedbirlerden en az memnun olunan konu, ücretsiz izin ödeneği oldu. En çok beğenilen tedbir ise kısa çalışma ödeneği olarak belirtildi.

METAL İŞÇİLERİNİN YÜZDE 51,50'Sİ HABERİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİYOR

Metal işçilerinin haber alma kanalları ile hükümetin politikalarını destekleme arasındaki ilişkiyi ölçen araştırmaya göre; sosyal medya, metal işçilerinin birincil haber kaynağı oldu. Metal işçilerinin yüzde 51,50'si, sosyal medyayı birincil haber kaynağı olarak gördüğünü açıkladı. İşçilerin yüzde 24,81’i ise haberleri gazetelerin internet sitesinden ve yüzde 20,51’i de televizyondan takip ettiğini belirtti.

İŞÇİLERİN YÜZDE 76,6'SI EKONOMİK TEDBİRLERDEN MEMNUN DEĞİL

Araştırmaya katılan işçilerden yüzde 76,6’sı, Covid- 19 pandemisinde hükümetin aldığı ekonomik tedbirlerden genel olarak memnun olmadığını söyledi. Oran, birincil haber kaynağına göre değişti. Memnuniyetsizlik, birincil haber kaynağı sosyal medya olanlarda yüzde 82,6’ya ulaşırken birincil haber kaynağı televizyon olanlarda bu oran yüzde 66’ya geriledi.

İşçiler arasında, hükümetin Covid-19 pandemisinde süreci başarılı bir biçimde yönettiğini düşünenlerin oranının, hükümetin ekonomi alanında aldığı tedbirlerden memnun olanlara göre daha yüksek olduğu görüldü.

Kriz sürecinin iyi yönetildiğini düşünen işçiler, ankete katılan işçilerin üçte birini oluştururken bu oran, birincil haber kaynağı televizyon olanlarda yüzde 35,9’a yükseldi; birincil haber kaynağı sosyal medya mecraları olanlarda ise yüzde 15,7’ye geriledi.

"ÖNCELİKLİ HABER KAYNAĞI TELEVİZYON OLANLAR ETKİLENMEYE DAHA AÇIK"

BİSAM’ın rapor ile ilgili değerlendirmesi ise şöyle:

“Sosyal medya, işçilerin birincil haber kaynağı haline geldi. Haberleri öncelikli olarak basılı gazetelerden izleyenler yok denecek kadar az. İşçiler, Covid-19 sürecinde ekonomik alanda tedbirlerden memnuniyetsiz. Haberlerin takip edilme kanalına göre memnuniyet anlamlı düzeyde değişiyor. Televizyon tercihinde Fox TV, gazete tercihinde Sözcü Gazetesi öne çıkıyor. Öncelikli haber kaynağı televizyon olanlar etkilenmeye daha açık.”

(ANKA)