Bisiklet cinayetleri artık son bulmalı
Ülkede her gün en az bir bisikletli kaza geçirerek araçların altında kalıyor. Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, “Eğitimsizlik canavarı doğuruyor. Bisiklet yollarının yüzde 80’i kullanılamıyor” dedi.
İlayda KAYA
Bisiklet kazalarına her gün bir yenisi ekleniyor. Son 1 ayda 32 bisikletli yurttaş, özel araçlarla çarpışarak kaza yaptı. Bu kazaların çoğu ağır yaralanmayla sonuçlanırken bazı yurttaşlar ise kaldırıldığı hastanede ya da olay yerinde hayatını kaybetti. Bisiklet kazalarının son örnekleri ise Antalya ve Erzincan’da yaşandı. Antalya’da 15 yaşındaki bisikletli çocuğa manevra yapan araç çarptı. Çocuk olay yerinde yaşamını yitirdi. Erzincan’da da bir bisiklet sürücüsü de otomobilin altında kalarak hayatını kaybetti. Yaşanan kazaların eğitimsizlikten kaynaklandığını söyleyen Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, bisiklet kazalarının önüne geçmek için önlemlerin artırılması yönünde uyardı.
Murat Suyabatmaz, BirGün’e yaptığı açıklamada kazalara ilişkin şunları söyledi: “Ülkemizin genel trafik kaza oranına baktığımızda bu konuda toplumun trafikte çok hata yaptığını görüyoruz. Bunun temelinde de eğitimsizlik yatıyor. Birçok ilkokulda trafik dersi verilmiyor. Gelişmiş ülkelerde bisiklet, trafik eğitimleri ilkokulda verilmeye başlanıyor ama bizde çoğu çocuk ne yapması gerektiğini bilmiyor. Uygulamalı bisikletli eğitimi yok denecek kadar az. Verilmeyen her eğitimde insanlar bunu canıyla ödüyor. Bisikletin de bir taşıt olarak öğretilmesi gerekiyor. Kazaların sebebi; yüzde 60 eğitim, yüzde 20 altyapı ve güvenli bisiklet yollarının olmaması, yüzde 20 ise kurallara uymamak, dikkatsizliktir. Eğitim verilmiyor, eğitimden kaçılıyorsa bir canavar yaratılıyordur ve bu kaçınılmazdır.”
YOLUN YÜZDE 80’İ KAPALI
Bisiklet yollarının işlevsiz bırakıldığını söyleyen Suyabatmaz, “Bisiklet yolları kağıt üzerinde var. Yola araba park ediliyor, giriş çıkışlar bisikletin geçemeyeceği kadar yüksek yapılıyor, üzerine dükkânlar malzemelerini koyuyor… Bu şekilde olmamalı. Öte yandan bu yolları ticarete dökenler de var. Güneydoğuda şehir içine bisiklet yolu yapmak yerine şehrin uç noktasına dere yoluna bisiklet yolu yapıldı. Bu bisiklet yolunun girişleri de ücretli hale getirildi. Bu yollar güvenli ve tüm bisikletliye açık olmalıdır. Türkiye’deki bisiklet yollarının maalesef yüzde 80’i kullanılamıyor” dedi.
Araç sürücülerinin hızından veya alkollü olmasından ya da yanlış yöne girmesinden yaşanan kazalarda da yeterli cezaların verilmediğini söyleyen Murat Suyabatmaz, “Ölümlü kazalar sonrası bile davaların 3-4 yıl verilen hapis cezalarıyla kapandığına şahit oluyoruz. Failler kısa sürede tahliye ediliyorlar. caydırıcı ceza verilmeli. Ehliyetlerine bile el konulmuyor” diye konuştu.