Bisikletçi Umut Gündüz ölümünün üçüncü ylında mezarı başında anılacak. Aile ise Umut’un ölüm yıldönümü için yaptığı açıklamada, “Cezasızlık, benzer olaylar sonucu yaşanması muhtemel ölümleri teşvik ediyor” dedi.

Bisikletli ölümleri cezasız bırakılıyor
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Çağdaş Şenyüz isimli alkollü bir sürücü tarafından 15 Temmuz 2020’de öldürülen bisikletçi Umut Gündüz bugün saat 17.00’de mezarı başında anılacak. Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılacak anmaya katılım çağrısında bulunan Gündüz ailesi, “Üç yıldır sürdürdüğümüz mücadelemizde karşımızda duranlara inat Umut ile yürümeye devam ettik. Umudumuzu hiç kaybetmedik ve kaybetmeyeceğiz. Herkesi anmaya davet ediyoruz” dedi.

CEZASIZLIK DEVAM ETTİ

Gündüz ailesi yaptığı açıklamada olayın ardından adaletin 3 yıldır sağlanmadığının altı çizildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Olayın yaşandığı günden davanın karar duruşmasının yapıldığı 27 Aralık 2021 tarihine kadar geçen zaman içinde, Umut Gündüz adına yürüttüğümüzsssssss adalet çağrımız, İktidarın cezasızlık politikası neticesinde katil Çağdaş Şenyüz’ün mahkeme tarafından 4 yıl 5 ay ile ödüllendirilmesi ile karşılıksız kaldı. 

Karar duruşmasının olduğu o gün,  Umut Gündüz’ün katilinin 4 yıl 5 ay aldığı ceza karşısında davayı takip eden herkesin de tanık olduğu gibi, bisikletli ölümlere neden olan sürücülere cezasızlık devam edilerek Umut Gündüz’ün ölümüne neden olan benzer olaylar sonucu yaşanması muhtemel ölümler teşvik edildi. Verilen bu ödül gibi karara itiraz eden baba Menderes Gündüz mahkeme heyetine hakaretten 6 yıl ile Anne Asuman Gündüz katilin fotoğrafını sosyal medyadan paylaştığı için 4 yıl ile yargılandı. Bu ülkede hakaret cinayetten daha büyük bir suçtur.”

2 YILDA 300 ÖLÜM

Son 2 yılda benzer olaylar sonucu 300 bisikletlinin hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Bisikletli ölümlere sebep olan sürücülerin trafik kazası denilerek cezasız bırakılması soncunda her geçen gün ölümler artmaya devam ediyor. Umut Gündüz davasının örnek bir dava olarak görülmesini ve alınacak kararın bundan sonraki zamanda yaşanması muhtemel bisikletli ölümleri durdurmak için emsal olması için sanık Çağdaş Şenyüz’ün en ağır cezayı almasını istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

YASAL DÜZENLEMELER ŞART

Özgürlüğe Pedal Bisiklet Topluluğu da Umut Gündüz’e ilişkin sosyal medya üzerinden paylaşımda bulundu. Paylaşımda, kuruluş manifestolarındaki “Bisikleti ölümlere bir son verilebilmesi için” kısmında yer alan maddeler hatırlatıldı. Manifestonun “Bisikleti ölümlere bir son verilebilmesi için” kısmındaki maddeler şu şekilde:

•Meydana gelen yüzlerce arkadan çarpma, sıkıştırma suretiyle ölüme neden olma gibi fiiller nedeniyle araç sürücülerinin kasten ya da olası kastla insan öldürme suçundan yargılanmaları sağlanmalıdır.

•Yapılan yargılamalarda faillere, ceza adaletinin suçtan caydırıcı işlevinin gözetilerek en üst sınırdan ceza verilmesi sağlanmalıdır.

•Yasamanın, faillerin bisikletlilere yönelik sorumluluklarını ve dikkat yükümlülüklerini artıran önemli yasal düzenlemelerin yapılması sağlanmalıdır.

NE OLMUŞTU?

Ankara’da 15 Temmuz 2020’de yüksek alkollü olduğu tespit edilen Çağdaş Şenyüz isimli sürücü, 19 yaşındaki profesyonel bisikletçi Umut Gündüz’ün ölümüyle ilgili yargılandığı davadan hâlâ adalet çıkmadı. Sürücü Çağdaş Şenyüz, sadece 4 yıl 5 aylık bir cezaya çarptırılmıştı. İyi hal indirimi uygulanan Şenyüz için tutuklama kararı da çıkmamış, bir yıl süreyle ehliyetine el konulmuştu. Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan yargılanan Çağdaş Şenyüz için hazırlanan iddianamede, Şenyüz’ün Umut Gündüz’e çarptıktan sonra kaçtığı, çarpma esnasında plakasını düşürdüğü için kimliğinin tespit edildiği de ifade edilmişti.