Türkiye'de tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim değeri geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 24,65 artarak 77,55 milyar lira oldu

Bitkisel ürün fiyatları ve üretim değeri açıklandı

Türkiye'de tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim değeri geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 24,65 artarak 77,55 milyar liraya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılına ilişkin bitkisel ürün fiyatları ve üretim değerlerini açıkladı.

TÜİK’in Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri verilerine göre, 2019’da bitkisel üretim değerleri tüm gruplarda yüzde 20’nin üzerinde arttı. Üretim değeri tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 77,55 milyar TL, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 67,83 milyar TL, sebzelerde ise 50,45 milyar TL oldu.

Fiyatı en fazla artan ürün patates oldu

Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden nohudun fiyatı yıllık yüzde 29,04 azalış gösterdi.

Geçen yıl bir önceki yıla göre en az artış yüzde 20,95 ile mercimek (kırmızı) fiyatında gerçekleşti.

Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlere ait fiyatlarda en fazla artışın olduğu ürün ise yüzde 79,97 ile patates (diğer) olurken bu ürünü, yüzde 33,88 ile fasulye (kuru) ve yüzde 25,98 ile buğday (diğer) izledi.

Sebzelerde sarımsak ve sivri biber başı çekti

Sebzelerden domatesin (sofralık) fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 3,27 artış gösterdi. Patlıcan fiyatında yüzde 30,92 ve soğan (kuru) fiyatında yüzde 37,96 artış gerçekleşti.

Buna karşılık sebzeler grubunda bir önceki yıla göre en fazla artış gösteren ürün, yüzde 70,88 ile sarımsak (kuru) oldu. Bu ürünü, yüzde 54,54 ile biber (sivri) ve yüzde 42,51 ile karnabahar takip etti.

Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden zeytin (sofralık) fiyatında yıllık yüzde 3,16 artış görüldü. Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden en az artış gösteren ürünler sırasıyla yüzde 19,49 ile limon, yüzde 20,58 ile üzüm (sofralık çekirdekli) oldu. En fazla artış ise yüzde 52,26 ile fındık ve yüzde 36,55 ile muzda gerçekleşti.

Bitkisel ürün fiyatları ve üretim değeri

Çiftçinin eline geçen fiyatlar, çiftçinin ürettiği veya yetiştirdiği ürünleri aracı kullanmadan toptan veya perakende satması ile oluşan birim fiyat iken, üretim değeri ise üretim miktarı ile birim fiyatının çarpımından elde edilen değer oluyor.

Çiftçinin eline geçen bitkisel ürün fiyatları, ticaret borsaları, üretici birlikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, il ve ilçe teşkilatı aracılığı ile çiftçilerden aylık olarak web üzerinden derleniyor. Şekerpancarı fiyatı Şeker Dairesi Başkanlığı’ndan, çay fiyatı Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden, haşhaş kapsül ve haşhaş tohum fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nden ve tütün fiyatı ise Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’ndan yıllık olarak alınıyor.