Bitlis'in Tatvan ilçesinde Cougar tipi bir askeri helikopter düştü. MSB'den yapılan açıklamada 11 personelin hayatını kaybettiği açıklandı. 1996 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri'ince kullanılan Cougar tipi helikopterlerin daha önce 2 kazaya karıştığı, 1 kez ise füze ile vurulduğu biliniyor.

Bitlis'te askeri helikopter düştü: 11 asker hayatını kaybetti

Bitlis’in Tatvan ilçesinde askeri bir helikopterin düştüğü bildirildi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 9 personelin hayatını kaybettiği, 4 personelin ise yaralandığı bildirildi. Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın kazanın yaşandığı bölgeye hareket ettiği kaydedildi.

MSB tarafından yapılan son açıklamada ise can kaybı sayısının 11'e yükseldiği açıklandı.

İHA'nın aktardığına göre, Bitlis’in Tatvan ilçesinin Nemrut Dağı eteklerinde bir helikopterin düştüğü bilgisi alındı. Helikopter düştüğü haberi üzerine çok sayıda ambulans, sağlık ve güvenlik ekibi bölgeye sevk edildi.

bitlis-te-askeri-helikopter-dustu-9-asker-hayatini-kaybetti-848684-1.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere bugün saat 13.55'te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25'te irtibat kesilmiştir" bilgisi verildi.

bitlis-te-askeri-helikopter-dustu-9-asker-hayatini-kaybetti-848685-1.

9 PERSONEL YAŞAMINI YİTİRDİ, 4 PERSONEL YARALI

Bölgede arama çalışmalarının hemen başlatıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bölgede İHA, CN-235 uçağı ve bir helikopter ile arama çalışmalarına derhal başlanmıştır. Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir. Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızdan 9'unun şehit olduğu, 4 kahraman silah arkadaşımızın ise yaralandığı belirlenmiştir. Yaralı personelimizin hastaneye sevk edilmelerine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize acil şifalar diliyoruz."

KORGENERAL OSMAN ERBAŞ HAYATINI KAYBETTİ

Bitlis Tatvan sınırlarında düşen Cougar tipi helikopterde yaşamını yitiren askerlerden birinin Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş olduğu öğrenildi. Korgeneral Erbaş, yaklaşık 5 yıldır 8. Kolordu Komutanlığını yürütüyordu.

SİYASİLERDEN TAZİYE MESAJLARI

Hayatını kaybeden askerler için siyasiler sosyal medya hesaplarından peş peşe taziye mesajları paylaştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu: "Bitlis’ten gelen acı haberle yüreğimiz dağlandı. Askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralanan askerlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: "Bitlis Tatvan'da askerî helikopterin düşmesi sonucu şehit olan kahraman evlatlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun..."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: "Bingöl'den Tatvan'a giden ve askerlerimizi taşıyan helikopterin düşmesi sonucu; şehit olan 9 vatan evladımıza Allah'tan rahmet, yaralanan 4 askerimize de acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun."

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: "Milletimizin ve kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin başı sağolsun. Şehitlerimize rahmet olsun. Yaralılarımıza acil şifa diliyoruz."

bitlis-te-askeri-helikopter-dustu-9-asker-hayatini-kaybetti-848679-1.

CAN KAYBI 11'E YÜKSELDİ

İlerleyen saatlerde MSB tarafından yapılan açıklamada yaralı askerlerden birinin daha yaşamını yitirdiği, buna göre can kaybı sayısının 10'a yükseldiği açıklandı. Açıklamada, "Tatvan’da meydana gelen helikopter kazasında yaralanan kahraman silah arkadaşlarımızdan biri daha hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Şehit sayımız 10’a yükselmiştir. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz" denildi.

MSB tarafından yapılan son bilgilendirmede ise "Tatvan’da kaza kırıma uğrayan helikopterdeki silah arkadaşlarımızdan biri daha kurtarılamayarak şehit olmuştur. Şehit sayımız 11’e yükselmiştir" ifadesine yer verildi.

AKAR: KESİN NEDENİ, AYRINTILI İNCELEME SONUCUNDA BELİRLENECEK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tatvan'da askeri helikopterin kaza kırıma uğramasına ilişkin, "İlk bilgilere ve görgü tanıklarının ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmektedir. Kaza kırım ekibine ivedilikle gerekli talimat verilmiştir. İncelemelere bugün başlanacak. Bu elim olayın kesin nedeni, ayrıntılı inceleme sonucunda belirlenecektir" dedi.

COUGAR TİPİ HELİKOPTERLERİN İLK KAZASI DEĞİL

1996 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri'ince kullanılan Cougar tipi helikopterler daha önce 2 kazaya karıştı. Kara Kuvvetleri´nde 1996’dan bu yana görev yapan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterlerinin Türkiye'de daha önce karıştığı kaza ve füze saldırısında 28 asker hayatını kaybetmişti. Bugünkü kazayla birlikte bu sayı 39’a yükseldi.

Cougar helikopterlerin ilk kazası 4 Haziran 1997 tarihinde meydana geldi. Kuzey Irak´taki operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap Bölgesi´nde atılan füze ile vuruldu. 11 asker hayatını kaybetti. Envantere yeni giren helikopterlerin füze koruma sistemi olmadığından tüm Cougar tipi bu helikopterler batıdaki birliklere verildi. Füze koruma sistemlerinin takılmasının ardından Cougar´lar tekrar Güneydoğu´ya döndü.

İkinci kaza, Isparta´nın Eğirdir İlçesi´nde 29 Nisan 2003´te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker yaşamını yitirdi. Bir asker de ağır yaralandı.

Üçüncü kaza 31 Mayıs 2017 yılında meydana geldi. Şırnak’ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan, içinde biri general rütbeli askerlerin de bulunduğu Coogeer tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Düşen helikopterde Tümgeneral Aydoğan Aydın ve 2’si Albay olmak üzere 13 asker hayatını kaybetti.