Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine ilişkin davanın ikinci duruşması bugün görülecek. Davada yargılanan kayıp yakınları, “Diktatörler heveslense de hakikati öldürmeye kimsenin gücü yetmez” dedi.

Biz değil suçlular yargılanmalı

Dilan Esen

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesinde darp edilen ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün görülecek. Cumartesi Anneleri, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 21. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya çağrı yaparken davada yargılanan kayıp yakınları ise “Hakikatle yüzleşmek zor” dedi. Davada sanıkların hapsi isteniyor.

ASIL SUÇLU KOLLUK

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi Faruk Eren, “İlk duruşmada yargılanan değil yargılayan olduk” dedi. Devletin, kayıpların akıbetini açıklaması ve failleri yargı önüne çıkarması gerektiğine değinen Eren, şunları dile getirdi: “Yargılamanın saçma olduğunu herkes görüyor. Bizi orada darp ettiler, gözaltına aldılar. Asıl suçlu kolluk kuvvetleri. Kendilerini aklamak için bizi yargılamayı seçtiler. Devlet tarafından gözaltında kaybedilmiş insanlar var. Bu yargılamayla aslında bu kayıp olayları devlet tarafından üstleniliyor. Dava bu yüzden önemli. Cumartesi Anneleri’nin eylemi dünyanın en saygın eylemlerinden biri, bu ülkenin vicdan eylemlerinden biri. Türkiye’de ağır bir demokrasi sorunu yaşıyoruz. Gerçek demokraside yaşamak isteyenherkesi bu davayı desteklemeye çağırıyorum.”


ARTIK GİZLENEMEZ

1995’te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak ise “699 haftadır ifşa edilen gözaltında kaybetme suçunun üzeri örtülemez, suçlular gizlenemez oldu” dedi.

Eylemlerin gözaltında kaybetme suçuyla yüzleşmek istemeyenleri rahatsız ettiğinivurgulayan Ocak, “Hakikatlerle yüzleşmek zor, adalet arayanları susturmayı kolay gördükleri için saldırdılar. Adalet ve hak arayanları susturmak için uyduruk gerekçelerle yargılamayı bedelsiz ve kolay olduğunu düşündükleri için dava açtılar” diye konuştu. Ocak, şunları söyledi: “Davanın, somut delile dayanmaksızın, hukuksuz gerekçelerle sürdürülmesi, mahkemenin bağımsız olmadığının göstergesi. Geçmişteki iktidarların işlediği suçlarla hesaplaşma iradesi göstermeyen her iktidar, yaşananlara ortak olur ya da yeni suçlar işleyerek iktidarını sürdürmek zorunda kalır. Diktatörlerin böyle hevesleri her zaman olur. Hakikatleri öldürmeye kimsenin gücü yetmez.”

***

En uzun eylem suç sayıldı

Cumartesi Anneleri tarafından davaya yapılan çağrıda ise şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin en uzun barışçıl buluşmalarımız 700’üncü haftasında keyfi bir biçimde ‘suç’ sayılarak yasaklandı ve ağır polis şiddetiyle gözaltına alındık. İkinci duruşma öncesinde konuyla ilgili görüşlerimizi paylaşacağımız bir basın açıklaması yapacağız.” Cumartesi Anneleri ve İHD, İstanbul Adliyesi önünde bugün saat 9.30’da basın açıklaması yapacak.