Kılıçdaroğlu oyunu kullanmasının ardından yaptığı açıklama seçim süreci boyunca en çok HDP'nin Diyarbakır mitinginde gerçekleşen bombalı saldırıya üzüldüklerini kaydetti.

'Bizi en çok Diyarbakır olayı üzdü'

CHP Genel Başkanı ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, oylarını kullanmalarının ardından basın emekçilerine açıklamalarda bulundular. Her iki lider de açıklamalarında, seçim süresi boyunca iktidar ile muhalefet arasında yaşanan eşitsizliğe dikkat çekerken demokrasi ve özgürlükler konusunda da mesajlar verdiler.

CHP lideri verdiği demeçte, seçim süresince kendilerini en çok HDP'nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen bombalı saldırının üzdüğünü ifade etti. Kılıçdaroğlu, sağduyunun hakim olmasının önemli olduğunun altını çizerken halkın sağduyusuna güvendiğini de belirtti. Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Eşitsiz koşullarda bir seçim gerçekleştirdik. Her şeye rağmen seçim maratonu güzeldi, halkın ilgisi güzeldi. Sandığa gidip oyunu kullanan bütün yurttaşlarıma en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Onlar aynı zamanda demokrasinin bekçisidirler.

Umuyorum bu seçimler demokrasimizin gelişmesi için, özgürlüklerimiz için, refahın hakça tabana yayılması için bir vesile olur. Sandığa gidişimizin temel nedenlerinden biri de budur. Aç ve açıkta kimseyi bırakmamaktır. Bunun mücadelesi yapıldı. Ama tüm olumsuzluklara karşın biz sorumluluğumuzun bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz. Seçim herkese hayırlı olsun. Bizi seçim sürecinde en çok üzen Diyarbakır’da gerçekleşen olaydı. Keşke hiç yaşanmasaydı, keşke kimse hayatını kaybetmeseydi. Sağduyu egemen oldu. En büyük güvencem bu halkın sağduyusudur."

bizi-en-cok-diyarbakir-olayi-uzdu-50283-1.

'KİMSE UMUDUNU YİTİRMESİN'
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı açıklamada, seçim kampanyasının eşit bir ortamda gerçekleşmediğini ifade ederken, demokratik bir seçim yaptıklarını söyleyemeceğini belirtti. Bütün yurttaşlara oy kullanma çağrısı da yapan Demirtaş, sonuç ne olursa olsun hiç kimsenin umudunu yitirmemesi gerektiğini söyledi.

Sandık görevlilerine de seslenen Demirtaş, dikkatli olmalarını isteyerek, "Sandığa ne girmişse o çıksın istiyoruz" dedi. Demirtaş şöyle konuştu:

Zorlu, zahmetli, sıkıntılı bir seçim kampanyasını dün itibariyle tamamladık. Bugün halkımızın tümü, 81 vilayette sandık başında olacak. Herkes, vicdani kanaatince, özgürce, kendisi iradesiyle oylarını sandığa atacak. Bütün temennimiz dileğimiz odur ki; akşam sandıklar açıldığında Türkiye’nin iç barışına, özgürlüğüne, demokrasisine katkı sunacak bir sonuç çıkacak. Her birimiz yarın sabah yeni bir yaşama, özgür bir yaşama uyanmış olacağız diye temenni ediyorum. Seçim kampanyası adil, eşit bir yarış çerçevesinde geçmedi. Biz demokratik bir seçim yaptık, demokratik bir yarış yaptık diyecek durumda değilim.

'KARDEŞLİĞİ BÜYÜTMEYE ÇALIŞTIK'
Bütün haksızlıklara, adaletsizliklere, hukuksuzluklara rağmen biz Türkiye’de umudu büyütmeye, barış sevdasını, kardeşlik duygusunu büyütmeye çalıştık. Her şeyden önce daha sandıklar açılmadan bunu başardığımıza ve kazandığımıza inanıyorum. Türkiye bugün daha güçlü bir şekilde yarına olan inancını büyüterek seçime giriyor. Seçim sonuçları umarım hayırlı bir sonuca dönüşür ve çoğulcu demokrasiye katkı sunarsa bütün bu umutlarımız kalıcı hale gelmiş olur. Ayakları yere basan bir demokrasiyi hep birlikte inşa etmeye başlarız.

'ÖZGÜR YARINLARI YARATACAĞIZ'
Bugün herkesin sandık başında olmasını yürekten temenni ediyorum. Çünkü bugün elimizdeki zarfları kendimiz için sandığa atmıyoruz; çocuklarımız, torunlarımız özgür geleceğimiz için sandığa atıyoruz. Sandıktan yarınlar çıkacak. Her şeye rağmen, bütün olumsuzluklara rağmen hep birlikte özgür yarınları yaratacağız. Seçim sonuçları ne olursa olsun, bütün halklarımız için, ülkemiz için hayırlı olsun diyorum. Seçim sonuçları ne olursa olsun hiç kimse umudunu yitirmesin, hiç kimse geleceğe dair özgür yarınlara dair heyecanını yitirmesin. Bu ülkenin çok güçlü bir demokrasi dinamiği var. Biz o demokrasi dinamiğine güvenerek seçimlere girdik, kampanyamızı bunun üzerine inşa ettik. Hiç kimsenin ötekileştirilmediği, kendini yabancı, ikinci sınıf yurttaş hissetmediği yeni anayasaya vesile olsun diyorum.

'SANDIĞA NE GİRMİŞSE O ÇIKSIN'
Buradan bütün sandık görevlilerine rica ediyorum; bu oylar bin bir emekle alınıyor. Son derece dikkatli, duyarlı davransınlar. Sandığa ne girmişse o çıksın istiyoruz. Bizde resmi sonuçlar kesinleşinceye kadar arkadaşlarımızla görevimizin başında olacağız.