Pandeminin katladığı yoksulluk, yurttaşları açlıkla baş başa bıraktı. İzmir’de yaşayan Derman İnce, fişi takılı olmayan buzdolabını göstererek “Buzdolabı boş. Biraz çürük patates ve enginar var” diyor. Eşinin hurdacılık yapmak için gizlice sokağa çıktığını söyleyen İnce, şunları söylüyor: “Başka çaremiz yok. Nasıl yaşıyoruz bazen hayret ediyorum. Bize bayram gelmedi. Çocuklarımız eğitimden çok uzaktı”

Bizim eve bu yıl bayram gelmedi

Aycan KARADAĞ

İzmir’in en gözde ilçelerinden Karşıyaka’nın unutulmaya yüz tutan mahallesi Örnekköy’de yaşayan yurttaşlar için pandemi günleri kâbus gibi geçiyor. İktidarın salgın politikaları ve derinleşen ekonomik kriz, Covid-19’un Örnekköy gibi mahallelerde daha da ölümcül olmasına neden oluyor. Mahallenin büyük çoğunluğu işçilerden oluşuyor, çoğu hane de temel gıdalara erişmekte zorlanacak kadar yoksul.

Roman yurttaşların çoğunlukta yaşadığı mahallede, erkekler kâğıt toplayıcılığı ya da hurdacılık yaparken kadınlar ise gündelik işlerde çalışıyor. Pandemi ve kısıtlamada ise birçoğunun izin belgesi olmamasına rağmen akşam evlerine ekmek götürmek için gizli gizli sokağa çıkıyorlar. Gizlice sokağa çıkanlardan biri de Derman ve Yaşar İnce çifti. Yaşar İnce hurdacılık yaparken Derman İnce ise gündelik temizlik işlerine gidiyor. 30 metrekare büyüklüğündeki tek odalı evde 3 çocukla yaşamaya çalışıyorlar. Derman ve Yaşar İnce çifti, Örnekköy’deki evlerine BirGün’ü konuk etti.

DOLAPTA ÇÜRÜK PATATES

Yaşar İnce’nin evde olmadığını öğrendik. Eşi Derman İnce “Nerede?” sorusuna, “Gizli gizli hurdaya çıktı. Başka çaremiz yok” diye cevap veriyor. Daha soru sormadan İnce, dertlerini şöyle anlatıyor: “Sokağa çıkma yasağından önce de eşim ve ben para kazanamıyorduk. Şimdi bizi eve hapsettiler. Destek ise yok… Eşim gizli gizli hurdacılığa çıkıyor. Başka çaremiz yok. Tek odalı eve 500 lira kira veriyoruz. Diğer giderleri saymıyorum. Nasıl yaşıyoruz bazen hayret ediyorum. Salgın var diyorlar. Biz hep hastayız.”

Evlerine düzenli para girmediğini söyleyen İnce, “Bir yıldan fazladır evimize düzenli para girmiyor. Bazı zamanlar hiç girmiyor. Şu dönemde hiçin de hiçi durumundayız. Giderler çok fazla gelir ise hiç yok” diyor.

Tek odalı evin içinde 2 koltuk bir televizyon ve bir de elektrikli soba var. “Evde başka oda var mı?” sorusunu ise İnce, “Bir de küçük mutfak var” diyerek yanıtlıyor. Mutfağı gösteren İnce, öfkesini de gizleyemiyor. İnce, dolabın fişinin takılı olmadığı gösteriyor ve ekliyor: “Boş dolap neden elektrik yaksın. Dolapta sadece biraz çürük patates ve enginar var. Başka bir şey yok. Belediye bu sürede destek olmazsa halimiz perişan.”

bizim-eve-bu-yil-bayram-gelmedi-875588-1.



HARÇLIK VERMEK İSTERDİM

Şeker Bayramı’ndan bahseden İnce, “Bizim eve bayram gelmedi. 3 çocuğum var. Bu bayramda açlar. Bir anne olarak bu ne kadar acı bir şey anlatmamam” diye konuşuyor. “Çocuklarıma yeni kıyafet almak, çikolata almak, harçlık vermek isterdim” diyerek duygularını dile getiren İnce, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Çocuklarıma verebileceğim bir şey yok. Onları sadece öpebilirim. Ama çocuklarım diğer çocuklar gibi güzel kıyafetleri, şekerleri hak ediyor.”

Çocukların bu sürede uzaktan eğitimlere katılamadığını vurgulayan İnce, “3 çocuğum ilkokula gidiyor. EBA’dan eğitim görmeleri gerekiyordu ama bizim evde bilgisayar yok, internet yok. Eşimle telefonlarımızı da parasızlıktan sattık. Mahallede doğru düzgün kimse de bilgisayar yok. Olsa bile mahallenin altyapısı yok. Çocuklarımız bu dönem eğitimden çok uzaklardı” şeklinde sözlerini sonlandırıyor.

BİR DOKUN BİN AH İŞİT

Karşıyaka’daki pek çok yurttaşın özellikle pandemi döneminde sorunlarının katlandığına dikkat çeken CHP Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Cemin Yün ise kapanma nedeniyle çok sayıda kişinin işsiz kaldığını hatırlatıyor. “Halkın yanında olmamız lazım” diyen Yün, şöyle konuşuyor: “İktidarın yapamadığını yerel yöneticiler olarak bizlerin yapmaya çalışıyoruz. Bu sürede Roman yurttaşlar çok zor durumda. Örnekköy Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar gündelik işlerde ve seyyar işlerde çalışıyorlar. Bu kapanmada hepsi işsiz kaldı. İşlerini yaptıklarında ise polis ceza yazıyor. Evine ekmek götüremeyen insan nasıl ceza ödeyecek? Bu sürede Roman yurttaşlar unutuldu. Müzisyenlerimiz mağdur. Biz hangisine yetişeceğimizi şaşırdık. Bir dokunuyoruz bin ah işitiyoruz. Belediye olarak halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”