Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından katledilen 38 yaşındaki Ayşe Hammal’ın ailesi, kızlarının defalarca kez şikâyetçi olduğunu ancak korunmadığını söyledi. Aile "Katil en ağır cezayı almalı” dedi.

Bizler yandık başkası yanmasın
Alanlardan seslenen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep ediyor. (Fotoğraf: Eylem Meltem Ulusoy/csgorselarsiv.org)

Sibel BAHÇETEPE

Çanakkale'de işkencelere maruz bırakılan ve boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından katledilen 38 yaşındaki Ayşe Hammal’ın ailesi adalet arıyor. Abla Neşe Gökkaya, kardeşinin evliliği boyunca şiddet gördüğünü, birçok kez şikâyetçi olduğunu belirterek “Kardeşimi koruyamadılar. 9 aydır toprak altında çürüdü. Katil de çürüsün. En ağır cezayı alsın. Biz yandık başkaları yanmasın, başka çocuklar annesiz kalmasın” diye konuştu.

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde yaşayan Ayşe Hammal Korur, boşanma aşamasında olduğu 41 yaşındaki Gencay Korur tarafından Ağustos 2022'de av tüfeği ile öldürülmüştü. 

Ayşe Hammal

ÇOCUKLARA DA ŞİDDET 

Olay yerinden kaçtıktan sonra yakalanan Korur, sosyal medyadan ''gülen yüz'' ifadesi ve ''gururlu hissediyor'' paylaşımı yapmış ve İzmir'in Dikili ilçesinde yakalanıp tutuklanmıştı. Korur'un yargılandığı davanın ilk duruşması geçen haftalarda Çanakkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme 23 Haziran'a ertelendi. BirGün'e konuşan Ayşe Hammal'ın ablası Neşe Gökkaya, kardeşinin 14 yıllık evliliği boyunca şiddete maruz kaldığını anlatarak "Kardeşim uzaklaştırma kararı aldırmıştı, katil uzaklaştırmanın bittiği gün cinayeti işledi. Tasarlayarak yapmış" dedi. Kardeşinin iki çocuğunun olduğunu, onların da şiddete maruz kaldığını anlatan abla Gökkaya, "Çocuklar, bir gün kardeşim işteyken arkadaşlarıyla oynamaya parka gitmiş ve eve geldiklerinde olta sapıyla dövülmüşler. Büyük kızının beline kadar olan saçlarını satırla kesmiş. Yüzü, vücudu morluk içindeydi" diyerek yaşananları anlattı. Gökkaya, şöyle devam etti: "Kardeşim çok şiddet gördü. Elektronik kelepçe istemiş, reddedilmiş. Vücudunu, göğüslerini sigarayla yakmış. Yine bir gün kayınvalidesi evdeyken kardeşimi çocukların önünde çırılçıplak soymuş, banyoya götürmüş ve orada öldüresiye dövmüş. Kardeşim acıdan bayılmış. Ayıltmak için soğuk suyla yıkamış, saçlarını da bıçakla kesmiş. O kadar karakola gidip şikâyetçi olmuş ki. Bu kadar çok şey yaşanmasına karşın neden benim kardeşimi koruyamadılar. Kardeşim 9 aydır toprak altında çürüdü. En ağır cezayı alsın. Biz yandık başkaları yanmasın, başka çocuklar annesiz kalmasın."

ŞİKÂYETİ CİDDİYE ALINMADI

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği gönüllü avukatları Nilda Baltalı ise özetle şunları söyledi: "Ayşe, defalarca kez şikâyet ettiği katilin 14 yıllık evlilik birliği boyunca cinsel istismarına, eziyetlerine ve çeşitli işkence biçimlerine maruz kalmış. Şikâyetleri ciddiye alınmamış, elektronik kelepçe talebi reddedilmiş. Ailesinin Ayşe'yi koruma girişimleri ve devletten destek talepleri sonuçsuz kalmış. Katil Gencay Korur'dan kaçıp sığındığı tek katlı tek odalı köy evindeyken annesinin kollarında hayatını kaybetmiş. Ayşe'nin şikâyetleri sonucu Gencay Korur'a 3-4 ay gibi komik cezalar verilmiştir. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş’in geçen yıl boşandığı doktor Niyazi Akay tarafından hastane bahçesinde saldırıya uğramasına şaşırmamak gerekir. Devlet şiddet sarmalındaki kadınlara destek olmamakta ve etkisiz kalmaktadır. Dernek olarak her iki Ayşe'nin mücadelelerinin ortak olduğunu, devletin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini düşünüyoruz."

***

BOŞANMA AŞAMASINDAKİ KADINI ZORLA GÖTÜRMEK İSTEDİ - (DHA)

İstanbul Tuzla’da Serkan C.  boşanma aşamasında olduğu Zehra C.’yi  zorla otomobile bindirerek akrabasının evine götürmek istedi. Evin önünde otomobilden inen Zehra C., kaldırıma oturdu. Serkan C. kaldırımda oturarak eve girmemek için direnen kadını oturduğu yerden kaldırmaya çalıştı. Kadının çığlıklarını duyan mahalleli olaya müdahale etti. Serkan C. gözaltına alındı. 

***

KATLEDİLEN YEŞİM’İN ANNESİ: KIZIMIN HAYALLERİ YARIM KALDI - (DHA) 

Manisa Demirci’deki polis lojmanında başından tabancayla vurulmuş halde bulunan 26 yaşındaki Yeşim Akbaş’ın ölümüne ilişkin soruşturma sürüyor. Akbaş’ın seçmen kağıdının eve geldiğini söyleyen annesi Aysun Akbaş, "Kızımın seçmen kağıdı geldi. Çocuğumun çok sayıda hayalleri ve yapacakları vardı. Bu seçmen kağıdını ömür boyu vitrinde saklayacağım" derken, baba Mustafa Akbaş ise "Kızımızı öldüren vicdansızın en ağır cezayı almasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

***

ADANA’DA 45 YAŞINDAKİ BİR KADIN EVİNDE ÖLÜ BULUNDU - (DHA) 

Adana’nın Ceyhan ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi 45 yaşındaki Derya Şengül, evinde tabancayla öldürülmüş halde bulundu. Şengül’den haber alamayan yakınları evine geldi. Açık kapıdan giren yakınları Şengül’ü kanlar içinde bulunca durumu polise bildirdi. Yapılan incelemede Şengül’ün göğsünden 3 kurşunla vurularak öldürüldüğü belirledi. Polis, katil zanlısının yakalanması için çalışma başlattı.