BM’den Türkiye ve BAE’ye ağır eleştiri: Libya’da yangını körüklüyorlar

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Libya'da silah ambargosunun ciddi şekilde ihlal edildiğine dikkat çekerek, yangını körükleyen iki ülkenin Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olduğunu söyledi.

BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Alman haber ajansı dpa’ya verdiği demeçte, Kuzey Afrika ülkesinin son dönemde yeni silahlar için bir ‘deney alanına’ dönüştüğü uyarısını yaptı.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Williams, “Bölgede yangını körükleyenleri biliyoruz, bunlar öncelikle Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri” ifadelerini kullandı. Ülkeye her gün silah girişi tespit ettiklerini aktaran Williams, ocak ayı ortasında Berlin’de yapılan Libya Konferansı’nda alınan kararlara rağmen, silah ambargosunun ‘bazı ülkeler’ tarafından hiçe sayıldığını dile getirdi.

Williams, Türkiye'den Mısrata ve Trablus’a gemiler geldiğini, buna ek olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nden de yüzlerce kargo uçağı ulaştığını kaydetti.

BAE, HAFTER’İ DESTEKLİYOR

BAE, Libya’nın büyük bölümünü kontrolünde tutan General Halife Hafter güçlerini destekliyor. Hafter'e bağlı birlikler, bir yıldan aşkın zamandır ülkenin başkenti Trablus’a girmeye ve bu kentte hakimiyeti sağlamaya çalışıyor.

Türkiye ise Trablus'u elinde bulunduran Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veriyor. Erdoğan hükümetiyle ile Trablus hükümet arasında, geçen yılın 27 Kasım’ında “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı” imzalanmıştı.

1979-2011 arasında, 42 yıl boyunca ülkeyi yöneten Muammer El Kaddafi'nin Batılı ülkelerin müdahaleleri ve kışkırtmalarıyla devrilmesinin ardından, Libya iç karışıklığa hapsolmuştu. Akdeniz’de stratejik bir konumda bulunan ve petrol havzalarının zengin olduğu ülkede, 2011’den bu yana kaos durumu devam ediyor.