Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne bağımsız Soruşturma Komisyonu tarafından sunulan raporda, 30 Mart-31 Aralık 2018 arasında Gazze’deki protestolara saldıran İsrail askerlerinin 189 Filistinliyi öldürüp yüzlercesini yaralayarak savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemiş olabileceği belirtildi. Gazze’de protesto düzenleyen Filistinlilerin öldürülmesinden sorumlu olanların keskin nişancılar ve komutanlar dahil olmak üzere kimlikleriyle ilgili gizli bilgilere sahip […]

BM Gazze raporu: İsrail savaş suçundan yargılanabilir

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne bağımsız Soruşturma Komisyonu tarafından sunulan raporda, 30 Mart-31 Aralık 2018 arasında Gazze’deki protestolara saldıran İsrail askerlerinin 189 Filistinliyi öldürüp yüzlercesini yaralayarak savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemiş olabileceği belirtildi. Gazze’de protesto düzenleyen Filistinlilerin öldürülmesinden sorumlu olanların keskin nişancılar ve komutanlar dahil olmak üzere kimlikleriyle ilgili gizli bilgilere sahip olunduğu da duyuruldu.

Komisyon, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in raporun bulgularını BM’ye bağlı Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile paylaşması gerektiğini belirtti. UCM, daha önce İsrail’in Gazze’ye yönelik 2015 operasyonundaki insan hakları ihlallerine dair önsoruşturma açmıştı.

BM soruşturmacılarının raporunda şu vurguya yer verildi: “İsrail güvenlik güçleri vuruldukları sırada başkalarının ölümü ve yaralanmasına yakın tehdit oluşturmayan ve çatışmalara doğrudan katılmayan Filistinli eylemcileri öldürdü ve sakatladı.”
Uluslararası insan hakları yasaları ihlal edilerek öldürülenler arasında 35 çocuk ve görevlerini net şekilde gösteren işaretler taşıyan 2 gazeteci ile 3 sağlık görevlisinin de olduğunun altı çizildi.

TEL AVİV ‘ÖNLEM’ DİYORDU

İsrail hükümeti güvenlik güçlerinin öldürücü ateşini, sınır ihlallerini ve militanların sınırdan sızıp saldırı düzenlemelerini önleme amacıyla gerekçelendiriyordu.

İSRAİL DERHAL SORUŞTURMALI

30 Mart-31 Aralık 2018 dönemiyle ilgili BM soruşturma raporu, İsrail’in kurbanları ve mezalimin tanıklarıyla yapılan yüzlarca mülakata, tıbbi raporlara, video, İHA görüntüleri ve fotoğraflardan oluşan görsel kanıtlara dayanıyor.

Komisyona başkanlık eden Arjantinli hukuk uzmanı Santiago Canton, “İsrail’in ihlallerinin bazıları savaş suçu ya da insan haklığa karşı suç oluşturabilir. İsrail tarafından derhal soruşturulması gerekmektedir” dedi.

İsrail Dışişleri Sözcüsü, raporu incelemelerinin ardından açıklama yapacaklarını söyledi.

GERİ DÖNÜŞ MESELESİ

İsrail ve Mısır’ın ablukası altındaki Gazze’de her cuma ‘Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’ adı altında düzenlenen protestolar, ablukanın kalkması ya da en azından hafiletilmesi ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkının tanınmasına yönelik faryadı dünyaya duyurulmaya çalışılıyor. Protestolar sırasında 6100’den fazla kişi de yaralandı. Gazze’nin 2 milyonluk nüfusunun çoğunluğu, 1948’te İsrail kurulduğunda yurtlarından olan devletsiz Filistinlilerin çocukları ve torunlarından oluşuyor.

FİLİSTİNLİLER MEMNUN

Gazze’deki hukuk kuruluşları ve insan hakları örgütleri Soruşturma Komisyonu’nun raporunu memnuniyetle karşıladı.