Sanal zirveyle başlayan BM Genel Kurulu’nda reform çağrıları öne çıktı. Venezuela ve Küba’dan gelen mesajlarda antiemperyalizm vurgusu yapıldı.

BM Genel kurulu başladı: Antiemperyalizm rüzgârları esti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 75. yılını kutlamak için düzenlenen sanal zirvede Venezula Devlet Başkanı Nicholas Maduro, dünyayı emperyalizmle savaşmaya çağırırken, Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla ise “ABD uluslararası barışı tehdit ediyor” dedi. Maduro, "Uluslararası hukuku nasıl uygulayacağını ve dünya insanlarını nasıl koruyacağını bilen bir sistemi" desteklediğini belirtti.

ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'ne yönelik saldırılarını açık bir şekilde kınayan Maduro, "WHO'ya hakaret etme, tehdit etme zamanı değil, artık onun lehine birleşmenin zamanıdır" ifadelerini kullandı. Maduro, "Dünya, 75 yıl önce faşizmi yendi. Dünya, emperyalist fikirlere karşı hegemonya arayanlara karşı da kazanacak ve neo-faşizmi yenebilecek" şeklinde konuştu.

ABD barışı tehdit ediyor

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla ise zirvede yaptığı konuşmada ABD'yi de eleştirdi. "BM'nin 75. yıldönümünde, çok taraflılık ve uluslararası hukuk, en büyük küresel güç tarafından tehdit ediliyor" dedi.

Küba'nın üst düzey diplomatı, ABD'nin sorumsuz davranışlarının"uluslararası barış ve güvenlik için en büyük tehlike" olduğunu sözlerine ekledi.
Washington'un Küba'ya uyguladığı "ekonomik, ticari ve mali abluka" yı kınayan Rodriguez Parrilla, "Görünüşe göre (ABD) gezegen ve onun sakinleri ile savaş halinde" dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, BM’nin büyük veya küçük tüm ülkeler arasında adalet, karşılıklı saygı ve eşitlik için sağlam durmak zorunda olduğunu ifade etti. Dünya için nasıl ve ne tür bir Birleşmiş Milletler gerekli olduğunu düşünülmesi gerektiğini belirten Jinping, konuşmasında isim vermeden ABD'yi de eleştirdi. "Hiçbir ülkeye tek başına evrensel konulara hükmetme, başkasının kaderini kontrol etmeye kalkma hakkı verilmemeli. Hiç kimseye, her istediğini yapma, zorbalık, dünyanın patronluğuna soyunma hakkı konusunda müsaade edilmemeli" dedi.

Reform talebi öne çıktı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde reform çağrısında bulundu. Merkel yayınladığı videolu mesajında, 21. yüzyılın küresel zorluklarıyla başa çıkabilmek için BM'nin daha da gelişmesi gerektiğini vurguladı. "Net kararlar alınması gerektiğinde BM Güvenlik Konseyi çok sık engelleniyor. Reformlara ihtiyacımız var." dedi. Bazı ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesinin BM'yi ideallerinin gerisinde bıraktığına işaret eden Merkel, "Kendi başına daha iyi başa çıkabileceğini düşünen yanılıyor. Refahımız ve acılarımız bölünmüş durumda. Biz tek bir dünyayız” dedi.