Birleşmiş Milletler (BM) Keyfî Tutuklamalar Çalışma grubu (Working Group established by the Commission on Human Rights, on Arbitrary Detention) önceki gün tecrite karşı başlattığı ölüm orıurucunda 194 günü geride bırakan avukat Aşçı'yı ziyaret ederek...

Birleşmiş Milletler (BM) Keyfî Tutuklamalar Çalışma grubu (Working Group established by the Commission on Human Rights, on Arbitrary Detention) önceki gün tecrite karşı başlattığı ölüm orıurucunda 194 günü geride bırakan avukat Aşçı'yı ziyaret ederek taleplerini dinledi. Görüşmeye grup başkanı hakim Leila Zerrouguı, üye hakim Manuela Carmena, Sekreter Miguel De La Lama ve Ulrıch Garms katıldı.

Aşçı, heyet üyelerine tecridi ayrıntılı olarak anlatırken, Tecride Karşı Dayanışma Komitesi Avukatları'yla da görüşen üyeler talepleri dinledi, gerekeni yapacaklarını söylediler.

Aşçı'yı kendisini odasında ziyaret eden heyete neden ölüm orucunda olduğunu, kendisine ilişkin değil müvekkillerine ilişkin talebinin bulunduğunu anlattı. Aşçı, Türkiye'deki F tipi hapishanelerde uygulanan tecrit modelinin insan haklarına açıkça aykırı olduğunu, bu aykırılığı gidermek için şimdiye kadar yaptığı idari ve adli tüm başvurularına sonuç alamadığını, tecrit sisteminin artarak devam ettiğini belirtti.

Heyet tercümanı, esasında heyetin haksız tutmalarla ilgili olduğunu belirtmesi üzerine heyet başkanı Aşçı'nın yaptığının ve gerekçelerinin heyetin çalışma sahası içerisinde bulunduğunu belirtti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede Aşçı ayrıntılı olarak F tipi hapishanelerini anlattı.

AVUKATLAR DİNLENDİ

Heyet üyeleri Aşçı görüşmesinin ardından Tecride Karşı Dayanışma Komitesi Avukatları ile görüştüler. Görüşmeye beş avukat katıldı. Avukat Bahri Belen ve avukat Taylan Tanay politik tutukluların durumunu, tutulma koşullarını ve yargılanma şartları hakkında bilgiler verdiler. Avukatlar son olarak F tipi hapishanelerinde yedi yılın siyasi, hukuki bilançolarını sundular ve heyetten bu ölümlerin bir an önce durdurulması için girişimde bulunulmasını ve Aşçı'nın ölümüne seyirci kalınmamasını istediler. BİA