BM: IŞİD'in Ezidilere yaptığı soykırım

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'in Irak'taki Ezidilere karşı insanlık ve savaş suçları işlediğini belirten Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, bu suçların soykırım tanımına girebileceğini açıkladı.

Konseyin, yaşanan katliama tanık olan 100'den fazla Ezidi ile yaptığı mülakatlara dayanarak hazırladığı raporda, IŞİD'in, Irak'ta köy ve kasabaları işgal ederken Ezidilerin yanı sıra Hristiyanlar ve diğer azınlıklara karşı da düzenli saldırılara giriştiği ve bölgede "soykırım yapıldığını, insanlık ve savaş suçları işlendiğini" gösteren bulgulara ulaşıldığı kaydedildi.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NE SEVK EDİLSİN
Örgüt, sorumluların yargılanabilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu olayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevketmesini istedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre raporda ayrıca Irak hükümet güçleriyle onlara destek veren milislerin, isyancı gruplarla savaşırken bazı savaş suçları işlemiş olabilecekleri kaydedildi. BM İnsan Hakları Konseyi, IŞİD güçlerinin Kuzey Irak'taki geniş bir alanı ele geçirmesi ardından, Ezidilerle ilgili soruşturma başlatmıştı.

IŞİD'in ele geçirdiği kadın ve çocuklara 'savaş ganimeti' olarak davrandığı, bu insanların sık sık taciz ve tecavüze uğradığının belirtildiği raporda, terör örgütünün Musul'da kurduğu şeriat mahkemesinde taşlama ve uzuv kesme gibi zalimce cezalar verdiği hatırlatıldı.

IŞİD köle pazarları için bir de evrak tutmuş: 1 yaşındaki kızlar için 370 TL isteniyor

Cehennemden Kaçış: IŞİD'in kaçırdığı Ezidi kadınlar intihar etti

IŞİD, seks köleleri için kitapçık hazırladı