Birleşmiş Milletler halihazırda ağır yaptırımlar uygulanan KDHC’ye daha sert yaptırımlar uygulama kararı aldı

BM, KDHC’ye yapılan yaptırımları genişletti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) son balistik füze denemeleri üzerine daha kapsamlı ve sert yaptırımlar içeren tasarıyı 15-0 oyla kabul etti.

ABD tarafından hazırlanan karar metninde KDHC’nin rafine petrol ithalatının yüzde 90 oranında azaltılması yer alıyor.
Çin ve Rusya da karara destek verdi. KDHC geçen ay sonunda ABD’nin tümüne ulaşabilecek bir kıtalararası balistik füzeyi başarıyla test ettiğini duyurmuştu.

ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, yeni yaptırımların eylül ayında kabul edilen yaptırımlardan daha sert ve kapsamlı olduğunu söyledi. Haley, BM’nin KDHC yönetimine birçok kez seçenek sunduğunu ancak KDHC’nin füze testinden vazgeçmeyerek ‘izolasyon yolunu seçtiğini’ söyledi. Güvenlik Konseyi’nin fire vermeden tasarıyı oylamasından övgüyle söz eden Haley, KDHC Lideri Kim Jong Un’a atıfta bulunarak, “Kim rejiminin saldırgan eylem seçimini uluslararası yaptırımlarla eşleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Yeni yaptırımlar neler?
»Ülkeye petrol ürünleri ihracatı yıllık 500 bin varil, ham petrol ihracatı ise yıllık 4 milyon varille sınırlandırılacak.

»Yurtdışında çalışan bütün KDHC vatandaşları 24 ay içinde ülkelerine dönmek zorunda kalacak, böylece ülkeye döviz girmesi engellenecek.

»KDHC’nin diğer ülkelere makine, tomruk gibi ürünleri ihraç etmesi yasaklanacak.

Ülke halihazırda BM, ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar altında.

2008’den beri Washington; Pyongyang’a, nükleer programı ile ilgili olan kişilerin ve şirketlerin mal varlıklarını dondurmanın ve ülkeye ihracatı yasaklamanın da aralarında olduğu yaptırımlar uyguluyor.