BM Güvenlik Konseyi, nükleer faaliyetlerini sürdüren Kuzey Kore'ye baskıyı artırıyor. Güvenlik Konseyi uluslararası toplumun tepki ve uyarılarına rağmen balistik füze denemelerine devam eden Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar öngören karar tasarasını onayladı.

BM, KDHC'ye yaptırım tasarısını onayladı

ABD tarafından hazırlanan tasarı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne (KDHC) petrol ve petrol ürünleri satışına sınırlama getiriyor. ABD'nin BM Daimi Temsilciliği‘nden yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kore 8,5 milyon varil petrol ithal ediyor. Karar tasarısı ayrıca Kuzey Kore'ye doğal gaz satışı ve tekstil ihracatına da yasak getirdi.

ÇALIŞMA İZİNLERİ YENİLENMEYECEK

Bunun yanı sıra ülke dışındaki KDHC'lilerin çalışma izinleri de karar tasarısında yer aldı. Buna göre ülke dışındaki KDHC'liler çalışma izinlerinin süresi doluncaya kadar çalışabilecek, ancak işçilerin çalışma izinleri yenilenmeyecek. BM'nin verilerine göre KDHC 50 bin işçiyi ülkeye döviz girişinin sağlanması için ülke dışına çalışmaya gönderiyor. Bu sayede ülkeye yılda 2 milyar 300 bin dolar döviz girmesi hedefleniyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre kararda, ABD'nin ilk taslakta yer alan KDHC lideri Kim Jong Un'a seyahat yasağı getirilmesi ve ülke dışındaki mal varlıklarının dondurulması talepleri yer almadı.

BM nükleer programı nedeniyle KDHC'ye 2006'dan bu yana dokuzuncu kararı onaylamış oldu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Güvenlik Konseyi'ndeki oylamanın ardından yaptığı konuşmada KDHC'ye karşı şimdiye kadarki en sert önlemlerin alındığını söyledi. Haley, "İsteksizce alınan önlemlerin işlemediğini öğrendik" dedi.

TEPKİLER

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'dan yapılan yorumda, cezaî önlemlerin sorunu çözmeyeceği belirtildi. Yorumda, yeni yaptırımların amacının KDHC'nin nükleer programıyla ilgili müzakerelere yeniden başlanması olması gerektiği belirtildi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, karar tasarısının onaylanmasının uluslararası toplumun KDHC'nin nükleer silah geliştirme çabalarını tolere etmeyeceğinin kararlı bir göstergesi olduğu belirtildi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise açıklamasında kararın KDHC'ye "ciddi bir uyarı" olduğu yorumunu yaptı. Başbakan KDHC'nin faaliyetlerinin ülkeyi diplomatik izolasyon ve ekonomik baskıya sürüklediğini belirtti.