Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen bir toplantıda, üst düzey bir Suudi yetkili tarafından "dizginlememesi durumunda kendisiyle ilgilenileceğini" belirterek ölüm tehdidi aldığını açıkladı.

BM’nin Kaşıkçı cinayeti raportörü Callamard, Suudi yetkililer tarafından tehdit edildiğini duyurdu

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Cemal Kaşıkçı cinayeti raporu nedeniyle üst düzey bir Suudi yetkili tarafından ölüm tehdidi aldığını açıkladı.

The Guardian’a açıklamalarda bulunan Callamard, Ocak 2020'de İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen bir toplantıda üst düzey bir Suudi yetkilinin "dizginlenmemesi durumunda kendisiyle ilgilenileceğini" söylediğini belirtti.

Ölüm tehdidi bilgisinin kendisine bir meslektaşı aracılığıyla verildiğini aktaran Callamard, ifadenin nasıl anlaşıldığı sorusuna, “Bu, bir ölüm tehdidi. Böyle anlaşıldı” diye yanıt verdi.

TEHDİTLER BENİ İŞİMİ YAPMAKTAN ALIKOYMUYOR

Tehdidin Cenevre'de görevli Suudi diplomatlar, Cenevre'yi ziyaret eden Suudi yetkililer ve BM yetkililerinin katıldığı bir toplantıda yapıldığının söylendiğini belirten Callamard, toplantıda Kaşıkçı cinayetiyle ilgili çalışmalarının eleştirildiği ve kızgınlıkların dile getirildiğini söyledi.

BM Raportörü Callamard, Suudi yetkililerin, kendisinin Katar'dan para aldığına dair asılsız iddialarda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Callamar, Suudi yetkililer tarafından yapılan tehditlerin, kendisini işini yapmaktan alıkoymadığını kaydetti.

BM Raportörü Callamard'ın imzasını taşıyan Haziran 2019'da yayımlanan Kaşıkçı cinayeti raporunda "Kaşıkçı'nın öldürülmesi, Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infazdır" ifadeleri geçiyor.

ABD: KAŞIKÇI’NIN CİNAYET EMRİ VELİAHT PRENS TARAFINDAN VERİLDİ

ABD istihbarat raporunda, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini onaylayan kişinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman olduğu belirtilmişti.

Raporda, "Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Türkiye'nin İstanbul kentinde yakalanması ya da öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığı sonucuna ulaştık" ifadesi yer alıyordu.