Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Bodnar, savaşın 100. günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Rusya utanmaz ve benzeri görülmemiş bir şekilde Ukrayna tahılını çalıyor ve onu işgal altındaki Kırım’dan çıkarıyor. Bu tahılı Türkiye dahil yabancı ülkelere götürüyor” ifadelerini kullandı.

Bodnar: Rusya, Ukrayna’dan çaldığı tahılı Türkiye’ye satıyor

Rusya ve Urayna arasındaki savaşın 100. gününde açıklama yapan Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya’nın Ukrayna topraklarından aldığı tahılı Türkiye dahil birçok ülkeye sattığını ileri sürdü. Bodnar, konuya ilişkin açıklamasında, “Rusya utanmaz ve benzeri görülmemiş bir şekilde Ukrayna tahılını çalıyor ve onu işgal altındaki Kırım’dan çıkarıyor. Bu tahılı Türkiye dahil yabancı ülkelere götürüyor. Bu sorunun çözülmesinde yardım emesi için Türkiye’ye başvurduk. Müzakere masasına dönmeye hazırız. Barışçıl bir milletiz ve Türkiye'nin 'Yurtta sulh, cihanda sulh' yaklaşımını bu bağlamda paylaşıyoruz” dedi.

Vasyl Bodnar’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“100 gün içerisinde hayatta kalmakla yetinmedik. Direnmeye devam ettik, bir nevi de kazanmış olduk. Bu bizim bağımsızlık için sürdürdüğümüz bir savaş. Türk halkı bu savaşı 100 sene önce verdi.”

En büyük problem, Rusya Federasyonu'nun topraklarımızda işlediği suçlardır. Rusya, topraklarımızda Ukrayna Başsavcılığı tarafından kaydedilmiş 21 bin suç işledi.

700'den fazla çocuk, bu savaştan zarar gördü. 240 çocuğumuz hayatını kaybetti. Yaklaşık olarak 220 bin kişi evlerinden oldu ve işgalci, on binlerce evi yok etti.

Bu 100 gün içerisinde 501 hastane, 191 eğitim kurumu, 153 mimari anıt ve 18 bin alt yapı tesisi yok edildi. Bu rakamlar, gerçekten korkunç.

Yaklaşık 12 milyon Ukrayna vatandaşı yaşadığı yeri değiştirmek zorunda kaldı. 12 milyondan 6 milyonu da yurt dışına çıktı.

Rusya utanmaz ve benzeri görülmemiş bir şekilde Ukrayna tahılını çalıyor ve onu işgal altındaki Kırım’dan çıkarıyor. Bu tahılı Türkiye dahil yabancı ülkelere götürüyor. Bu sorunun çözülmesinde yardım emesi için Türkiye’ye başvurduk. Müzakere masasına dönmeye hazırız. Barışçıl bir milletiz ve Türkiye'nin 'Yurtta sulh, cihanda sulh' yaklaşımını bu bağlamda paylaşıyoruz.

Hiçbir Batı ülkesi Ukrayna'da Rusya ile savaşmıyor, aksine Ukrayna Batı'yı Rus saldırganlığından koruyor.

Türkiye'den aldığımız yardımlar için teşekkür ediyorum. Binlerce vatandaşımız burada sığınak buldu. Şu an itibarıyla Türkiye'de yaklaşık olarak 50 bin Ukrayna vatandaşı bulunuyor.

Türkiye'nin siyasi desteği ve dayanışması için minnettarız. Müzakere sürecinde Türkiye'nin üstlenmiş olduğu rolü ve konum itibarıyla Türkiye'ye teşekkür ediyoruz.”