Bodrum’da Aspat Koyu’nu yok eden inşaat için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı iptal edildi

Bodrum'da Aspat Koyu şimdilik kurtuldu!

AYCAN KARADAĞ

Bodrum yarımadasının en güneyinde Akyarlar’a bağlı, Turgutreis - Ortakent arasında, Kos Adası’nın hemen karşısında yer alan ve 1. derece arkeolojik sit alanın da olduğu Aspat Koyu’na, Ant Yapı firması tarafından inşa edilen “Anthaven" adlı inşaat projesi için verilen "ÇED Gerekli Değildir” kararı iptal edildi.

Ant Yapı'nın Akyarlar Mahallesi Aspat Koyu’nda inşa ettiği ve başından beri çeşitli tartışma ve tepkilere neden olan Anthaven Projesi'ne, geçen Ağustos ayında da Bodrum Belediyesi tarafından yapılan denetimler sonrası inşaata mühür vurulmuştu. Aspat Koyu'nda 220 bin metrekare arazi üzerine kurulacak ve 600 konut, otel, özel iç liman, çarşı gibi alanların yer alacağı Anthaven Projesi, “Bodrum'un ilk kanal ve marina konseptli projesi” olarak tanıtılmıştı.

TMMOB tarafından proje ile ilgili açılan davada "ÇED Gerekli Değildir" kararı Muğla 2.İdari Mahkemesi tarafından iptal edildi.

“KARAR ZAFER DEĞİL FARKINDAYIZ”

Davayı hazırlayan ve yürütenler biri olan hukukçu Mehmet Çilsal, “Geç mi kalındı? Evet. Çünkü projenin yarısı nerdeyse bitmiş durumda. Yine de mutluyuz. Ancak, bu karar nihai bir zafer değil ve biz bunun farkındayız. Şimdi ne olacak? Yapılmışlar yıkılacak mı? Hayır. Bu tür projeler, bu gibi durumlarda genel uygulama yıkım yönünde değil. İlgili idareler, yargı kararını icra etmek için Muğla 2.İdare Mahkemesi’nin kararının kesinleşmesini bekleyemez. Çünkü taraflar iki tüzel ya da gerçek kişi değil. Taraflardan biri idare, iptal kararı hiç beklemeksizin bir ay içinde uygulanmak zorunda. Çevre Kanunu ve ÇED yönetmeliği gayet açık” diye konuştu.