Bodrum Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Bodrum 1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı, Herodot Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla başladı

Bodrum’da tarımsal kalkınma çalıştayı başladı

BİRGÜN İZMİR

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğinde düzenlenen Bodrum 1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı’na, CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Prof. Dr. Mustafa Aytaç, Gazeteci ve Ekonomist Cem Seymen, Garaova Üzüm Bağları üreticisi Mehmet Vuran, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Özgür, Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcıları, STK temsilcileri, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BODRUM’UN ENDEMİK FAUNASI ÇOK ZENGİN

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da Bodrum’da ilk kez gerçekleştirilen Bodrum 1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı’na katılan ve katkıda bulunan herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bodrum’un turizmle özdeşleştiğini ancak aynı zamanda bir tarım kenti olduğunu belirten Başkan Aras, şöyle devam etti:

“Ben Bodrum’da doğup büyüdüm. Çocukluğumda Bodrum bir tarım kentiydi. Biz turizmi bilmezdik. Büyüklerimiz denizcilikle, süngercilikle, balıkçılıkla uğraşırdı. Turizmle birlikte insanlar tarımdan koptu. Oysa en gelişmiş ülkeler bile tarımdan kopmuyor. Teknolojilerini bile tarımsal kalkınma için kullanıyorlar. Yanlış politikalar, bugün insanları topraktan kopararak tamamen tüketim sektörüne yönlendirdi. Türkiye de ne yazık ki bu hale geldi. Şu anda 99 çeşit ürünü dışarıdan ithal eden bir ülke durumundayız. Tohumlarımızı bile ithal ediyoruz. Bizi gerçek üretimin mayası olan topraktan kopardılar.”

bodrum-da-tarimsal-kalkinma-calistayi-basladi-657258-1.

Bodrum’un tarım kültürü ile yoğrulmuş insanların kenti olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Ahmet Aras, 1950’li yıllarda mandalina kültürünün geliştiğini, bu tarihten önce ise Karaova’nın tütün, incir, zeytin ve arıcılık faaliyetleriyle anıldığını anlattı. “Gençlerimiz topraktan kopuyor” diyen Aras, “Biz çocukluğumuzda mazı toplardık, defneyaprağı toplardık bunlar ilaca evrilirdi. Dağlarımızda yaban mersininden tutun, kekiğinden, nanesinden elma çalısından kadar bin bir çeşit ot vardı. Hipokrat bu topraklarda tıbbın babası oldu. Çünkü Bodrum, dünyanın endemik faunası en zengin coğrafyasıdır. Ve biz bu değerleri yaşatarak geliştirmek için çalışacağız” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı tarım konusunda hayata geçirdiği projeler için tebrik ederek “Bodrum Halk Süt gibi çok güzel projeleri, çok kısa sürede yapmışsınız. Sizleri kutluyorum” ifadelerini kullandı. Sarıbal, enerji, su ve tarımsal üretimi elinde tutan toplumların dünyaya egemen olmak için çaba sarf ettiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Su kaynaklarımız her geçen gün daha da azalıyor. Su olmadan, gıda olmadan da yaşam olmaz. Bizler, topraklarımızdan, suyumuzdan, halkımızdan, köylümüzden yana politikalar üreteceğiz. Son çiftçi son metre kare tarlasını sattığı gün bu ülke bağımsızlığını tamamen yitirmiş demektir. Çiftçiyi korumazsak, çiftçiyi yerinde tutmazsak, köyden kente göçü engelleyemezsek, suda da sorun yaşarız, gıdada da sorun yaşarız. Büyük Önderin Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi bu ülkenin gerçek efendisi üreten çiftçidir.”