Bodrum Kent Konseyi ve Bodrum Çevre Derneği, 10-12 Haziran’da Bodrum Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Global Turizm Forum’una tepki gösterdiler.

Bodrumlulardan Global Tourism Forum’una tepki

BİRGÜN EGE

Dünya Turizm Forumu Enstitüsü’nün girişimi olan Küresel Turizm Forumu’nun (Global Tourism Forum) bu seneki zirvesi 10-12 Haziran günlerinde Bodrum’da gerçekleştirildi.

Bodrum Kent Konseyi ve Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi foruma tepki gösterdiler.

Kent Konseyi toplantıya davet edilmemelerine tepki göstererek, “İklim krizi ve çoklu yaşamsal sonuçları, pandemi ile içinden geçtiğimiz bu kriz zamanında Turizm sektörünün yatırımı , ekonomik büyümeyi ve ekonomik sürdürülebilirliği konuşurken Stockholm deklarasyonunda belirtildiği gibi sektör sorumluluğunun farkındalığıyla, sürdürülebilir yaşamı merkezine almış , ürettiği sera gazı emisyonunu azaltmayı hedefine koymuş eylem ve politikalarıyla yeni bir Turizmi tartışması, tanımlaması , planlaması gerekiyor. Çünkü yaşadığımız iklim değişikliği, seller, fırtınalar, susuzluk, kıtlık, pandemi süreci de göstermiştir ki doğaya yapılan her kötülük bizlere geri dönmektedir” denildi.

Konsey tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “12 Haziran cumartesi günü ise forum kapsamında ilan edilen dışında yürütülen programda izlediklerimiz canımızı sıktı, vicdanımızı yaraladı ve bizleri kızdırdı. Forum katılımcıları hep birlikte Aspat koyunda bulunan Ant Yapı tarafından yapımı sürdürülen Anthaven projesi içinde yer alan Radisson Collection Hotel’in açılışını yaptılar. Bu projenin doğal ve arkeolojik sit alanlarında, kıyıda, azmak, flora ve faunada yaratacağı tahribat ve olumsuzluklar sebebiyle ileri sürülen itirazlara rağmen Muğla Valiliği 21.06.2018 tarihinde ÇED gerekli değildir kararı verdi. Bodrum’un ne Davos’a, ne Maldivler’e ne de başka şehirlere benzetilmesine hiç ihtiyacı yoktur. 3000 yıldan beri süren kesintisiz yaşamı ile sürdürülebilir bir yaşamı merkezine almış, yaşama saygılı, doğanın, tarihin, kültürün teminatı olmuş bir turizm kenti olması için Bodrum’u ve yaşam hakkımızı korumak ve savunmak için mücadeleye devam edeceğiz.”

İKİ TARAFTA BİRDEN OLAMAZSINIZ

Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi ise yaptığı açıklamada, “Bodrum zaten boğazına kadar, ‘yatırım’ adı altında talan ve rant projeleri ile mücadele eder, hayatta kalmaya çalışırken, bu forum içinde ‘pandemi sonrası lüks turizmin geleceği’ konuşuldu. Üstelik dev otelleri, taş ocakları ile Bodrum’a en çok zarar veren firmalarla. Soruyoruz, kim kime sponsor olmaktadır? Yerel yönetim bu firmalarla böyle bir buluşma düzenleyerek verdikleri tüm zararı meşrulaştırmış olmamakta mıdır? Aslında bu sorunun yanıtı da buluşmanın üçüncü gününde, Aspat’ta yapılan açılış ile verilmiştir. Doğaya ve tarihsel değerlere verdiği zarar Bodrum kamuoyunun ve oraya katılan herkesin yıllardır malumu iken, mahkemelerin durdurma kararları hiçe sayılarak inşaatı devam etmiş ve yakın zamanda da yine bir durdurma kararı gelmişken, kıyı yapısı, antik liman ağır tahrip edilmişken ve bunu oradaki herkes de çok çok iyi biliyorken, yüzlerde en ufak bir kızarma olmadan, ‘Bodrum’a çok yakışan bir proje’ denilerek açılışı yapılmıştır. Diyecek söz bulamıyoruz. İki tarafta birden olamazsınız. Ya korumadan yanasınızdır ya da yıkım ve talandan. Kıyıları, doğal alanlarını, ortak yaşam alanlarımızı, hali hazırdaki hükümetle de işbirliği içinde, onların açık ve örtük desteklerini alarak gasp eden firmalarla yol yürüme niyeti ortaya koyarak korumadan yana olamazsınız. Ama yine de soracağız. Hangi taraftasınız” diye belirtildi.