TBMM’de Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyondan geçti. Komisyondan geçen teklifin yasalaşması halinde, Boğaz’ın sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde yer alan kaçak yapılar İmar Barışı’ndan yararlanarak, ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alabilecek. Teklif kabul edilirse, Rumeli Feneri, Garipçe, Anadolu Feneri, Poyraz, Anadolu Kavağı, Yeniköy, Beykoz, Çengelköy ve Üsküdar bölgeleri kısmen af […]

Boğaz’da rant barışı derhal geri çekilsin!

TBMM’de Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyondan geçti. Komisyondan geçen teklifin yasalaşması halinde, Boğaz’ın sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde yer alan kaçak yapılar İmar Barışı’ndan yararlanarak, ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alabilecek. Teklif kabul edilirse, Rumeli Feneri, Garipçe, Anadolu Feneri, Poyraz, Anadolu Kavağı, Yeniköy, Beykoz, Çengelköy ve Üsküdar bölgeleri kısmen af kapsamına alınmış olacak.

Yasal hale gelecek

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden konuya ilişkin yayımlanan açıklamada, İmar Barışı’na karşı açtıkları davaların sürdürdüğünü belirtildi. Yasa teklifinin derhal geri çekilmesinin istendiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yeni bir ‘torba yasa’yla bu kez de ‘yurttaşların mağduriyeti’ gerekçe gösterilerek imar affı sınırlarının genişletilmesi ile 2960 sayılı Boğaziçi Yasası ile korunan özellikle de Boğaziçi öngörünüm bölgesi sınırları içerisindeki bina ve tesisler dahil olmak üzere, bütün kaçak yapıların yasal hale getirilmesi söz konusudur. Yine bir seçim öncesinde gündeme getirilen bir ‘torba yasa’dan çıkan Boğaziçi öngörünümünün af kapsamına alınması yasa teklifinin geri çekilmesi gerektiğini ve sürecin takipçisi olacağımızı duyururuz.”

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada ise “Halkın yararına ve halkın çıkarını koruma amacı taşıdığı ileri sürülerek yürürlüğe giren ve uygulanan imar affında asıl amacın bazı kesimlerin çıkarlarını korumak olduğu, getirilmek istenen bu düzenleme ile bir kez daha anlaşılmıştır” denildi.