Boğaziçi LGBTİ'den homofobik Medeniyet Üniversitesi akademisyenlerine çağrı

Boğaziçi LGBTİ Çalışmaları Kulübü, eşcinsellği “rezalet”, LGBTİ aktivistlerini de “ahlak düşmanı” olarak tanımlayan ve Boğaziçi Üniversitesi'ni hedef gösteren açıklamalarda bulunan Medeniyet Üniversitesi rektörü M. İhsan Karaman konusunda Medeniyet Üniversitesi’ndeki akademisyenlerine çağrı yaptı.

Bianet'te yer alan habere göre; Üniversitenin hukuk, sosyoloji, tıp ve psikiyatri bölümlerinde görev yapan akademisyenlere seslenen Boğaziçi öğrencileri, rektör Karaman’ın hedef gösterme, ayrımcılık ve güncel bilimsel bilgiler ışığında aydınlatılmasını istedi. Medeniyet Üniversitesi akademisyenlerinden, rektörün bu açıklamalarına karşı LGBTİ öğrencileri korumak ve üniversitelerin bilimsel düşünceyi ve doğruları ilke edinmesinin sürdürülmesi adına sorumluluk almaya çağırdı.

“İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin yalnızca rektörünün bir kurumu olmadığını biliyoruz. Hala ölçütü özgür ve bilimsel düşünce olan akademisyenlerin varlığından eminiz. O üniversite, sizlerin de üniversitesidir” diyen Boğaziçi LGBTİ Çalışmaları Kulübü, nefret söylemlerine bilimsel karşı duruşun, toplumlarda herkesten önce akademinin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Açıklamada “Üniversiteniz yalnızca homofobi ve nefret söylemi ile temsil edilmemelidir, üniversitenizin özgür ve bilimsel düşünce ortamı olduğunu gösteriniz!” denildi.

Hukuk fakültesi ve sosyoloji bölümlerindeki akademisyenlere yönelik çağrıda şu ifadelere yer verildi:

“Acilen, dünya standartlarında bilim üreten hukuk fakülteleri ve sosyoloji bölümlerinde de ilke edinilmiş akademik duruşa göre; bir cinsel yönelime ‘rezalet’ demenin, o cinsel yönelime karşı fobi olduğunu, LGBTİ hak mücadelesinde bulunun insan hakları aktivistlerini ‘bu rezaletin arkasındaki ahlak düşmanları’ olarak ilan etmenin hedef gösterme olduğunu, üniversitelerde heteroseksüellerin varolma hakkı ne kadar meşru ise eşcinsellerin varolma hakkının da o ölçüde meşru olduğunu ve bunun aksini iddia etmenin EŞİTLİĞE AYKIRILIK/AYRIMCILIK olduğunu, ‘Ey Ahâlî! Uyanın! Müslüman mahallesinde salyangoz satıyorlar!’ diyerek eşcinsel bireylerin düzenlediği bir konseri işaret etmenin halkı kin ve düşmanlığa tahrik olduğunu açıklayınız.”

***

NE OLMUŞTU?

Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nin konserini iptal etmesinin ardından Türkiye'de yeni mekân arayışına giren Boston Gay Men's Chorus'a (Boston Eşcinsel Erkek Korosu) kapılarını açan Boğaziçi Üniversitesi'ni İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü İhsan Karaman hedef göstermişti.

M. İhsan Karaman, Twitter’dan “Boğaziçi Üniversitesinde ÜCRETSİZ gay korosu konseri! Bu rezaletin arkasındaki ahlak düşmanları açıklanmalı! Gaylerin sponsoru KİM?” mesajını paylaşmış ardından da “@boun_otk nin (Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu) binlerce takipçisinin, eşcinselliği meşru ve sevimli gösterme oyunlarına tepkisini bekliyoruz! Boğaziçi'nde gay konserine HAYIR!” tweeti paylaştı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu ise bu mesajı “Sayin Rektörüm ne olacak ayol! Özgür üniversitede özgür konser! @mikaraman” diyerek cevapladı.

Homofobik rektör, Boğaziçi Üniversitesi'ni hedef gösterdi