Çeşitli sosyal medya kanallarından Boğaziçi eylemleriyle ilgili paylaşım yapan 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Avukat Ali Gül, gözaltına alınanlardan birine yönelik suçlamanın, “Arkadaşlarımızı serbest bırakın” yazmak olduğunu söyledi.

Boğaziçi paylaşımlarına gözaltı: ‘Arkadaşlarımızı serbest bırakın’ demek de suç oldu!

HABER MERKEZİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı rektör Melih Bulu’ya karşı Boğaziçili öğrencilerin tepkisi sürüyor. Rektörlük atamasına karşı çeşitli sosyal medya araçlarını kullanarak tepkilerini dile getiren 8 kişinin bu sabah gözaltına alındığı bildirildi.

Anadolu Ajansı tarafından geçilen haberde aynen şu ifadeler kullanıldı:

İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Boğaziçi Üniversitesi'ne Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör atanmasına ilişkin başlatılan gösteri ve yürüyüş eylemlerinin yasaklanmasına rağmen sosyal medyadan gerçekleştirilen çağrı ve hastag paylaşımlarıyla toplumsal eyleme dönüşen konularda yapılan halkı provoke edici içerik paylaşanlara ilişkin çalışma başlattı. Polis, yaptığı çalışmanın ardından adreslerini belirlediği 8 kişiyi yakaladı.
Öğrencilerin ifade işlemlerine katılan Avukat Ali Gül, gözaltına konuya dair bilgileri kişisel Twitter hesabından paylaştı.

Avukat Ali Gül, konuya dair bilgilerini kişisel Twitter hesabından paylaştı.

Gözaltına alınan kişilerden birinin, “Arkadaşlarımızı serbest bırakın” yazdığı için ‘halkı galeyana getirmek’le suçlandığını belirten Gül, “Ne diyeyim bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Gül’ün verdiği bilgiler şöyle:

Bu sabah Clubhouseda Boğaziçi ile ilgili yayın yapan 4 arkadaşımızı daha almışlar. Şimdi Vatan Emniyet’e geldim, alınan arkadaşlardan Ömer'in ifadesine giriyorum. Ömer, “Arkadaşlarımızı serbest bırakın” yazdığı için halkı galeyana getirmekle (216/1) suçlanıyor. Ne diyeyim bilmiyorum. Suçlamayı okuyunca kahkaha attık karşılıklı. Gülmekten başka bir tepkiyi de hak etmiyor şu suçlama. Arkadaşlarımızı serbest bırakın diyerek halkı tahrik etmek...

Gül'ün paylaşımlarına göre, suç olarak görülen diğer konular ise şöyle:

► Boğaziçi Dayanışması'nın okulun önüne insanları davet ettiği tweeti RT’lemek

► Öğrencilerin otobüs durağından alındığına ilişkin tweeti RT etmek

Av. Gül, "Savcılık özellikle Kadıköy'deki 'illegal' eyleme yapılan çağrılara bu suçlamayı yapmaya niyetleniyor" dedi.