Boğaziçi Üniversitesi'ndeki akademik birimlerde görev yapan akademisyenler, kurumda şeffaflığa ve liyakata dayalı işe alım süreçlerinin tümüyle göz ardı edilmesine tepki göstererek “bu şekilde atanmış ve atanması planlanan tüm akademisyenlere, usulsüz atanma süreçlerinin hukuken takipçisi olduğumuzu ve olmaya da devam edeceğimizi belirtiriz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri: Liyakat gözetilmeyen atamaların takipçisiyiz

Boğaziçi Üniversitesi'nde 29 bölüm ve üç enstitüde görevli akademisyenler, kurumda şeffaflık ve liyakat gözetilmeden yapılan atamalara ilişkin ortak bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

Açıklamada, 6 Şubat’ta meydana gelen depremler ve sonrasında yaşanan felaketler nedeniyle bilim, araştırma ve liyakatın önemine dikkat çekilerek “Kişiye özel ilanlarla hukuksuz ve kayırmacı atamalar yapılmaktadır" denildi.

Kurumda şeffaf ve liyakata dayalı işe alım süreçlerinin tümüyle göz ardı edildiği ifade edilen açıklamada, “Kurumumuza bu şekilde atanan akademisyenlere, kendi niteliklerinden bağımsız olarak hatırlatmak isteriz ki, şeffaf olmayan süreçlerin işletilmesine razı olarak girdikleri bu kurumu yıllardır Türkiye’nin en iyi kamu üniversitelerinden biri yapan etmenlerin başında titizlikle uygulanan işe alım süreçleri gelmektedir” ifadelerine yer verildi.

İşe alınmalarında bu prensiplerin ihlal edilmiş olmasının akademik etikten son derece uzak bir durum olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlara yer verildi:

“Akademik birimlerin görüşü alınmadan veya bu görüşlerin hilafına yapılan atamalar adil değildir. Saygın bir akademik kurumdaki görevlerine bu şekilde başlayan kişiler, yerleştirildikleri konuma emekle ve hak ederek gelmedikleri izlenimini perçinlemekte, kendi kariyerlerine gölge düşürmektedirler.

Bu nedenle, aşağıda isimleri bulunan birimlerde görevli öğretim üyeleri olarak kurumumuza bu şekilde atanmış ve atanması planlanan tüm akademisyenlere, usulsüz atanma süreçlerinin hukuken takipçisi olduğumuzu ve olmaya da devam edeceğimizi belirtiriz. İşe alınma süreçleri liyakata dayalı, şeffaf ve demokratik yöntemlerle yürütülmüş olan tüm akademisyenlere ise kapımızın her zaman açık olduğunun da altını çizeriz."

ATAMALARA TEPKİ GÖSTEREN AKADEMİSYENLERİN GÖREV YAPTIĞI ALANLAR

1.Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
2.Eğitim Bilimleri
3.Temel Eğitim
4.Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
5.Yabancı Diller Eğitimi
6.Batı Dilleri ve Edebiyatları
7.Çeviribilimi
8.Dilbilim
9.Felsefe
10.Fizik
11.Kimya
12.Matematik
13.Moleküler Biyoloji ve Genetik
14.Psikoloji
15.Sosyoloji
16.Tarih
17.Türk Dili ve Edebiyatı
18.Ekonomi
19.Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler
20.İşletme
21.Uluslararası Ticaret
22.Turizm İşletmeciliği
23. Yönetim Bilişim Sistemleri
24. Bilgisayar Mühendisliği
25. Elektrik-Elektronik Mühendisliği
26. Endüstri Mühendisliği
27.İnşaat Mühendisliği
28 Kimya Mühendisliği
29. Makine Mühendisliği

Enstitüler:

1.ATA enstitüsü
2. Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü
3. Çevre Bilimleri Enstitüsü