Boğaziçi Üniversitesi'nde 'çalışanlara mobbing uygulanıyor' iddiası

Boğaziçi Üniversitesi’nde güvenlik görevlilerinin 'mobbing'e ve hak ihlallerine maruz kaldığı belirtiliyor.

İddiaya göre Musa Hizal isimli güvenlik işçisinin hiç bir geçerli sebep gösterilmeden Kilyos’taki Sarıtepe Kampüsü’ndeki işine son verildi ve şehrin öbür ucundaki Kuzey Kampüs’e sürüldü. Hizal'ın 4 aydır mobbinge maruz kaldığı mesai arkadaşları tarafından vurgulanıyor.

Yasal sınır 15 gün olmasına rağmen tam 4 ay boyunca aralıksız bir şekilde kendisine gece vardiyası yazılan Hizal'a 12 saatlik vardiyalarda da tuvalete gitmesine izin verilmedi.

Sarıtepe Kampüsü koordinatörlüğünün 'mobbing'in uygulayıcısı olduğunu belirten ismini vermek istemeyen bir çalışan; "Koordinatörlüğün keyfi uygulamaları ve belli kişileri kayırması kampüstekileri oldukça rahatsız ederken Musa Hizal gibi bu uygulamalara karşı çıkanlara ise mobbing uygulanıyor. Bu durum yıllardır bu şekilde devam etmesine rağmen okul yönetimi tüm yaşananları görmezden geliyor" dedi.

Musa Hizal’ın yaşadıklarından haberdar olan Boğaziçili öğrenciler ise okulda hem Musa Hizal’ın işine geri dönmesi hem de güvenlik işçilerinin maruz kaldığı hak ihlalleri ve mobbingin sona ermesi için bir imza kampanyası başlattı. Öğrenciler okul yönetiminden olumlu bir cevap gelene kadar bu işin peşini bırakmayacaklarını ifade ettiler.

***

Boğaziçi Üniversitesi'nden açıklama

"Sayın Yetkili

Web sitenizde yer alan , “Boğaziçi Üniversitesi'nde mobing iddiası”” başlıklı haber konusunda, Boğaziçi Üniversitesi olarak aşağıdaki açıklamanın dikkate alınmasını, haksız ve hiçbir delile dayanmadan yapılan suçlamaların yer aldığı haberin kaldırılmasını rica ederiz.

Öncelikle Boğaziçi Üniversitesi’nde güvenlik hizmetinin, hizmet alımı şeklinde, başka bir şirket tarafından yürütülen hizmetlerce sağlandığını, bu görevlilerin yönetim ve çalışma koşullarının Kampüs Koordinatörlüğü’nce değil, mevcut şirket ve yurt amirlerince belirlendiği bilgisini vermek isteriz.

Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Kampüsü’nde 3. Yurt’da görevli bulunan Musa Hızal isimli güvenlik işçisi, 1 Eylül 2015 tarihinde, personelin kendi isteğiyle ve 3. Yurt amirinin talebi doğrultusunda kampüste bulunan 3. Yurtta görevlendirilmiştir. Yurtlarda Uygulama Düzeni şu şekildedir: Her bir yurtta 2 Kadın + 2 Erkek olmak üzere toplam 4 Güvenlik Personeli bulunur. Kadın personeller gündüz, erkek personeller gece çalışır.

Erkek personel kendi talebi ve yurt amirinin onayıyla gündüz vardiyasında görevlendirilir. Musa Hızal’dan yazılı veya sözlü olarak böyle bir talep alınmamıştır. Musa Hızal’ın 3. Yurtta görevlendirilmesi kendisinin 3. yurt amirine ricası, yurt amirinin talebi ve personelin mevcut yurt düzenine uygun bir şekilde gece vardiyasında çalışmayı kabul etmesi ile yapılmıştır. Bununla ilgili yazışma mevcuttur.

Kendisine tuvalet izni bile verilmediğine ilişkin olarak yapılan iddialar geçersizdir. Vardiya sorumlularının görevliyi tuvalete ya da namaza göndermeme gibi bir kasıtları olamaz. Vardiya sorumlularının veya devriyenin işi sebebiyle yurda geç ulaşma durumlarında dahi alternatif olarak, yurt güvenlikleri sürveyanlardan destek alarak bu taleplerini karşılayabilmektedirler. 3. Yurt kamera kayıtlarına delil olarak bakılabilir.

Musa Hızal’ın görev yeri, izinsiz görev yerini terk, çalışma barışını bozucu eylem-söylem ve davranış, Güvenlik Şirketi ile kampüs yönetimi arasında çatışma ortamına zemin hazırlama, iş arkadaşlarının çalışma huzurunu bozucu eylem ve söylem üzerine, bu konuda kurulan İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığında kurulan komisyonun çalışması neticesinde; işine son verilmeden, aynı koşullarda ve aynı ücret ile hiçbir hak kaybına uğramadan, Üniversitenin Merkez Kampüsü’ndeki Kütüphane olarak değiştirilmiştir.

Yeni görev yeri olan Kuzey Kampüs olarak bahsi geçen yeni görev yeri Beşiktaş İlçesine bağlı Hisarüstü-Etiler semtindeki Üniversitenin merkez Kampüs’üdür. Personelin eski çalıştığı Sarıtepe Kampüs ise şehrin en Kuzeyinde, Karadeniz kıyısında yer alan Gümüşdere mevkiindedir.

Ancak kendisi tebligata uymayarak yeni görevine gitmemiştir. Üniversitede çalışan tüm memurlar ve sözleşmeli personel sorun yaşanmadan benzer şekilde farklı kampüslerde görevlendirilmektedirler.

Bayram ve Yılbaşı mesaileri hizmet alımı yapılan şirketin sorumluluğundadır. Personelden bugüne kadar bu tür şikayet gelmemiştir.

Saygılarımızla

Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi"

***

Musa Hizal'ın Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi'ne cevap metni

"Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisine Cevaben

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’ndeki güvenlik hizmeti, hizmet alımı ile başka bir şirket tarafından yürütülmekte fakat çalışanların yönetim ve çalışma koşulları tamamen kampüs koordinatörlüğünce belirlenmektedir. 33 güvenlik çalışanının birçoğu şirket yöneticilerini tanımamaktadır bile! Kaldı ki kampüste görevlendirilecek güvenlik personelleri mülakatları, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması kampüs koordinatörü sekreteri Talip Mert tarafından yapılıp ilan edilmektedir. Zaman zaman yeni yapılacak personel alımları çevre köylere duyuru asılması, sosyal paylaşım sitelerinden duyurunun ilan edilmesi vb. yollarla kendisi tarafından yapılmaktadır. Aylık personel çalışma çizelgesi kampüs koordinatör sekreteri tarafından hazırlanıp imzalandıktan sonra ilgili şirkete gönderilmektedir. Çalışan güvenlik personelleri hakkında tutulan tutanakların değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve personellerin tüm özlük işleri Talip Mert tarafından yapılmaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğü bünyesinde görev yapmakta olan yurt amirlerinin görev tanımı üniversitenin internet sitesinde mevcuttur. Bu görev tanımında güvenlik görevlilerinin çalıştırılması ve çalışma koşullarının belirlenmesi gibi bir madde bulunmamaktadır. Sarıtepe Kampüsü’nde bulunan 3 yurtta güvenlik görevlileri resepsiyon hizmeti vermektedir. Özellikle gece yurtlarda görevli personel veya çalışanların zaruri ihtiyaçlarının karşılanması vardiya amirlerinin görev sorumlulukları arasında yer almaktadır. Kampüs içerisinde oluşturulan ve 4 güvenlik görevlisinin hizmet verdiği kampüs danışma sebebiyle vardiyalarda devriye bulunmamaktadır. Var olmayan devriye ve yetkin olmayan vardiya amirlerinin destek veremediği ekip arkadaşlarının zaruri ihtiyaçları yurtlarda görevli, tamamı öğrencilerden oluşan ve görev yetkilerinin Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan sürveyanlara yüklenmesi çok komiktir.

İzinsiz görev yerini terk, çalışma barışını bozucu eylem, söylem ve davranış, güvenlik şirketi ile kampüs yönetimi arasında çatışma ortamına zemin hazırlama, iş arkadaşlarının çalışma huzurunu bozucu eylem ve söylemlerinin bulunduğu iddia edilen güvenlik işçisi hakkında hiçbir soruşturma açılmamış olup görevlinin savunması bile alınmamıştır. Görev yerinin değiştirilmesine ilişkin tebligat Musa Hizal’a yapılmamıştır. Üniversite yönetimi çalışan tüm memurların ve sözleşmeli personelin sorun yaşamadan benzer şekilde farklı kampüslerde görevlendirdiğini söylemektedir fakat yıllardır sorun çıkaran Talip Mert için farklı bir yerde görevlendirme düşünmemekte midir?"