Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zenginobuz'a yanıt: İddiaya 'gerçek dışı' deyip itiraf ettiler
Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi, atanan kayyum Naci İnci tarafından hakkında açılan soruşturmalar sonuçlanana kadar bölüm başkanlığı ve öğretim üyeliğinden uzaklaştırılan Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’u hedef aldı.

Katıldığı bir televizyon programında, bazı Türk öğrencilerin, yabancı kontenjanından Boğaziçi Üniversitesi’ne sınavsız yerleştirildiğine yönelik iddialarına ilişkin yönetim tarafından açıklama yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi, Zenginobuz'un yabancı öğrencilerin üniversiteye kabulüyle ilgili söylediklerinin gerçek dışı olduğunu iddia ederken akademisyenin söylediklerini ise doğruladı. Açıklamada, 3 öğrencinin Türk vatandaşı olduğu aktarıldı.

3’Ü TÜRK’MÜŞ

Üniversitenin açıklamasında, Boğaziçi'nde tüm üniversitelerde olduğu gibi çok kültürlülüğü artırmak ve farklı dillerin konuşulacağı ortamlara zemin hazırlamak amacıyla yabancı uyruklu öğrenci alımı yapıldığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Tüm bölümlerde gerekli değerlendirmeler yapılıp bölümlerin seçtiği adayların kabulü yapılmıştır. İktisat Bölümü Başkanı Ünal Zenginobuz, yabancı uyruklu öğrenci kabulünü reddettiği için yalnızca o bölümün değerlendirmesi fakülte dekanı tarafından yapılmıştır. Üniversitemizdeki 15 lisans programına, Fakülte Yönetim Kurulu ve Üniversite Yönetim Kurulunun kararıyla 27'si asıl, 9'u yedek, toplam 36 yabancı uyruklu öğrenci kabul edilmiştir. Kabul edilen toplam 36 öğrencinin vatandaşlıklarına göre dağılımı 13'ü Azerbaycan, 3'ü Türkiye, 3'ü Bulgaristan, 2'si Sırbistan, 3'ü İran, 4'ü Pakistan, 2'si Suriye, geri kalanları ise Yunanistan, Almanya, İtalya, Rusya, Avusturya, Mısır şeklinde olmuştur.”

İktisat bölümüne alınan iki öğrenciden birinin lise eğitimini Prag'da tamamlamış bir Türk vatandaşı olduğu aktarılan açıklamada, diğerinin ise lise eğitimini İstanbul'da tamamlamış bir Yunanistan vatandaşı olduğu bildirildi.

Öte yandan Boğaziçili akademisyenler dün 409’uncu kez Rektörlük binasına sırtını döndü. Akademisyenlerin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: “Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimlerin istifasını talep ediyoruz. Fakülte ve bölüm kararları yok sayılarak işine son verilen ve dersleri iptal edilen meslektaşlarımızın haksızca uzaklaştırıldıkları işlerine iade edilmelerini, ayrıca öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz hakkında mesnetsiz gerekçelerle açılmış tüm disiplin soruşturmalarının geri alınmasını bir kez daha talep ediyoruz.”