Muğla İkizköy’de Limak Holding’e ait termik santralın maden sahalarının genişletme projesinin ÇED’den muaf tutulmasına ilişkin açılan davada bilirkişi incelemesi yapıldı. Keşif öncesi basın açıklaması yapan köylüler, “Akbelen Ormanı’mızı, ağaçları, çalıları, kuşları, kekik ve mantarları ile toptan yok etmeye çalışıyorlar” dediler

Bölge halkı Akbelen Ormanı’ndaki keşif çalışmasına tepkili: Ormanımızı yok etmeye çalışıyorlar

BİRGÜN EGE

Muğla Milas’ta İkizköy’ün yakınındaki Akbelen Ormanı’nda IC İÇTAŞ ve Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santral’ının maden sahalarının genişletilmesi için verilen ÇED muafiyet kararının iptali için Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında bugün bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı. Mahkeme geçtiğimiz ağustos ayında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Keşif için; maden mühendisi, harita mühendisi, makine mühendisinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti ile sahada inceleme yapıldı. Keşfe; İkizköy ekibinde davaya müdahil olan Bodrum Belediyesi vekili, Muğla Barosu temsilcisi ve İzmir Barosu gözlemcisi avukatlar ile TEMA Vakfı temsilcisi, halk sağlığı uzmanı, doğa koruma uzmanı, çevre mühendisi İkizköy KARDOK Derneği yönetimindeki İkizköylüler ve davacı İkizköylüler katıldı.

bolge-halki-akbelen-ormani-ndaki-kesifcalismasina-tepkili-ormanimizi-yok-etmeye-calisiyorlar-934375-1.

Bilirkişi keşfi öncesi köylüler tarafından yapılan açıklamada, “Elimizde kalan son doğal alanı, Akbelen Ormanı’mızı, ağaçları, çalıları, kuşları, kekik ve mantarları ile toptan yok etmeye çalışıyorlar. Aslında çoktan emekliye ayrılması gerekirken 2014 yılında özelleştirilen termik santrallerin ve kömür madenlerinin ömrü, şimdi, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) bile yapılmadan, 25 yıl daha uzatılmak isteniyor. 40 yıl önce Muğla’da üç santral ve dev kömür madeni sahaları açılırken de kimse biz yöre halkına isteyip istemediğimizi sormamıştı. Bu işletmelere ek ömür biçilirken de kimse bize, doğamıza ve hayatlarımıza mal olan bu yatırımları isteyip istemediğimizi sormuyor” ifadelerine yer verildi.