Açlık grevlerine destek vermek için dün Güneydoğu’nun hemen her ilinde miting ve yürüyüş vardı. Diyarbakır’daki yürüyüşe polis saldırırken, Hakkari’de binler hapishaneye yürüdü...

Güneydoğu dün yine eylemlere uyandı. Türkiye’deki 72 cezaevindeki PKK’li ve KCK’li tutuklu ve hükümlünün 12 Eylül’de başlattığı ve bugün 62. gününe giren açlık grevlerine destek vermek amacıyla BDP Hakkari il örgütünün öncülüğünde Hakkari Kapalı Cezaevi önüne kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün ardından cezaevi önünde 1 saatlik oturma eylemi yapıldı.


‘TECRİDE SON, MÜZAKEREYE DEVAM’

Saat 13.00 sularında BDP il binası önünde toplanan ve aralarında BDP PM üyeleri Hasan Güzel, M. Sıdık Akış, Belediye Başkan Vekili Abdullah Kılıç, BDP Hakkâri İl başkanı Rahmi Kurt, İHD, KESK, KURDİER – temsilcileri, barış anneleri ve il genel ile belediye meclis üyelerinin bulunduğu kalabalık grup cezaevine doğru yürüyüşe geçti.
‘Tecride son müzakereye devam’ ve ‘Zindan direnişini selamlıyoruz’ yazılı pankart ile grevdeki Hakkarili Faruk Beyter, Aydın Akış, Hasan Kaçar, Tayyip Temel ve Hüseyin Duman’ın fotoğrafları taşındı.


‘ANADİL BÖLMEZ, TECRİT ÖLDÜRÜR’

Sık sık ‘AKP şaşırma bizi dağa taşırma’, ‘Yaşasın zindan direnişi’, ‘Hakkari uyuma mahkumuna sahip çık’ sloganlarının atıldığı yürüyüşte; ‘Ana dil bölmez tecrit öldürür’, ‘Allah bizi Kürt yarattı Kürt olarak da ölmek istiyoruz Asimilasyon dine aykırıdır’ ve ‘Em azadiya Seroke xwe dxwazin’ yazılı dövizler taşındı.
Grup cezaevi önüne geldiğinde burada kısa bir konuşma yapan BDP Hakkari il başkanı Rahmi Kurt, bugün 61. gününe giren açlık grevlerine dikkat çekerek grevdeki tutukluların taleplerinin Kürt halkının talepleri olduğunu bu taleplerin sahipleri tutuklulara destek vermek için alanda olduklarını söyledi.


‘AKP 10 YILDIR BİZLERİ KANDIRIYOR’

Daha sonra söz alan BDP PM üyesi M. Sıdık Akış, 61 gündür cezaevlerinde bedenlerini ölüme yatıran tutukluların taleplerine sahip çıkmak için alanlarda olduklarını ifade ederek, tutuklu arkadaşlarının sahipsiz olmadığını belirtti.
Akış, AKP’nin 10 yıldır ülkeyi yönettiğine işaret ederek, “AKP’nin Erdoğan’ın öncülüğündeki bu 10 yıllık iktidarı hep kandırma ve oyalamaya yönelikti. 2009 yılının nisan ayından itibaren aralarında belediye başkanları, milletvekilleri ve diğer seçilmiş Kürt siyasetçilerinin bulunduğu 10 bin kişiyi KCK adı altında cezaevine tıkadılar.  Onlara destek veren yazarlar, avukatlar ve sanatçılar da cezaevlerine aldılar. Bu süreç ile birlikte AKP alçım adı altında bizleri kandırdı”dedi.


‘ERDOĞAN FAŞİST BİR DİKTATÖRDÜR’

Başbakan Erdoğan’ı sert bir dille eleştiren Akış, “Sayın adalet bakanı partimizin yetkilileri ile açlık grevi konusunu görüşürken, grevcilerin taleplerinin makul olduğunu ancak Sayın Başbakan Erdoğan’ın yapacağı açıklamaya göre hareket edeceklerini söyledi. Biz de Erdoğan’a sesleniyoruz. Eğer sen kral, paşa, diktatör ve faşistsen bunu bize söyle. Yoksa cezaevlerinde yaşananlara niye sessiz kalıyorsun? Demek ki Erdoğan bir faşist ve diktatördür. Bunu yıllardır gündemden düşen idam cezasını tekrar gündeme getirerek geçmişteki söylemleri ile ters düşüyor. Bu da onun ne kadar ikiyüzlü bir insan olduğunu gösteriyor.”diye konuşu.


“AKP’NYN TABELASI VAR MI HAKKARİ'DE?"

Başbakan Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile girdiği ‘Hakkari’de bayrak taşıyamazlar’ polemiğini de değerlendiren Akış, “Buradan Başbakan’a sesleniyorum Kılıçdaroğlu’na ‘Hakkari’de bayrak taşıyamıyorsunuz diyorsun da senin partinin tabelası var mı Hakkari’de?  Bu politikaları yürüttüğün süre içerisinde bu halktan sana pirim yok”şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardında kitle cezaevi önünde yaptığı bir saatlik bir oturma eyleminin ardından tekrar sloganlar eşliğinde BDP il binasına doğru yürüyüşe geçti.


****


Destek eylemine biber gazı ve cop


BDP Diyarbakır İl Örgütü, dün açlık grevlerine ilişkin Emek Caddesi üzerinden DTK'nin bulunduğu Konuk Evi'ne doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüşe katılan yüzlerce kişiye polis Koşuyolu Parkı önünde müdahalede bulundu. Polisin gaz bombası ve tazyikli suyuna karşı yurttaşlar taşlarla karşılık verdi. Diyarbakır'da çatışmalar gazetemiz baskıya gittiği saatlerde devam ediyordu.


***

‘AKP olası ölümlerin altından kalkamaz’


Kürt tutukluların açlık grevleri 62. gününü geride bırakırken, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İHD, KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ortak bir eylem yaptı. ÖDP, Halkevleri ve BDSP’nin de destek verdiği eylemde, hükümetin açlık grevleri karşısındaki duyarsızlığı protesto edildi. Eylemde 2000’li yıllardakine acı tablonun tekrarlanmaması için insan hakları savunucularının cezaevlerine girmesine izin verilmesi istendi.
Dün öğle saatlerinde Konak Metrosu önünde toplanan kitle buradan sloganlar eşliğinde eski Sümerbank önüne kadar yürüdü. ‘Ölüm değil yaşam kazansın’, ‘Kürt, Türk, Ermeni, yaşasın halkların kardeşliği’ sloganları atana kitle adına basın açıklamasını okuyan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi 61 günü geride bırakan açlık grevlerinde ölümlerin yaşanmasından endişe ettiklerini belirtti.


OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

AKP’nin olası ölümlerin altından kalkamayacağını söyleyen Çiftçi, 2000’li yıllarda yapılan açlık grevlerinde yaşanan acı tablonun tekrarlanmaması için insan hakları savunucularının cezaevlerine girmesine izin verilmesini istedi. Çiftçi toplumun vicdanında derin yaralar açacak bu kötü gidişe son verilmesini istediklerini ifade etti. Açıklamanın ardından kitle  15 dakikalık oturma eylemi yaparak alandan ayrıldı. Gülsen Candemir İzmir


***

Demirtaş ve Türk Arınç ile görüştü


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, dün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile açlık grevlerine ilişkin görüştü.
Meclis’te yapılan görüşme sonrasında Demirtaş ve Türk’ten herhangi bir açıklama yapılmazken, Arınç ise görüşmenin içeriği konusunda bir şey söyleyemeyeceğini, ancak Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamaları tekrarladığını söyledi.


***

Ankara’da kardeşlik ve çözüm yürüyüşü


Ankara’da Kolej Meydanı’nda bir araya gelen KESK, DİSK, TMMOB, TTB “Ölüm değil, çözüm istiyoruz” pankartı altında yürüdü. “Tecridi kaldırın, ölümleri durdurun”, “devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atan kitleye BDP, ÖDP, SDP, EMEP, ESP Halkevleri de destek verdi. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB adına basın açıklamasını KESK Ankara Şubeler Platformu Hüseyin Kaya okudu. Açlık grevlerinin  demokrasinin, eşitliğin ve özgürlüğün olmadığı siyasal sistemlerin bir sonucu olduğunu söyleyen Kaya, “Tutukluların ölümle ve sakat kalmakla karşı karşıya olduklarını" belirtti. AKP’nin çözümsüzlükte ısrar ettiğini vurgulayan Kaya,"12 Eylül ile başlayan eşitlik ve özgürlüklerin rafa kalktığı karanlık düzenin bugün AKP’nin gölgesinde derinleşerek devam ettiğini" söyledi.
Basın açıklamasının ardından kitle Sincan Cezaevi önüne giderek bir oturma eylemi gerçekleştirdi.  Esra Koçak Ankara


***


Erdoğan: Grevler blöftür ne yapıyorlarsa yapsınlar


BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Brunei dönüşü yaptığı açıklamalarda, "Bu açlık grevleriydi, ölüm oruçlarıydı bunlar şantajdır, bunlar blöftür, bunlar şovdur. Şimdi de milletvekilleri yapıyorlarmış. Ne yapıyorlarsa yapsınlar. Bizim görevimiz bellidir. Biz sağlıkla ilgili gerekli müdahaleyi yaparız" dedi.


Erdoğan ayrıca askeri operasyon değil siyasi çözüm isteyen kamuoyunun taleplerini şu sözlerle boşa çıkardı:
"Terörle mücadelemiz kararlı bir şekilde devam ediyor, devam edecek. Bedeli dünyada olduğu gibi bizde de ağır. Fakat bütün bunlara rağmen milletimizin beklediğini muhakkak er veya geç başaracağız."