Başbakan Erdoğan’ın ‘ya sev ya terk et’ sözleri yaklaşan yerel seçimler öncesinde AKP’nin bölge milletvekillerinde kafa karışıklığı yarattı. Bölge milletvekilleri, “Başbakan’ın söylediklerini...

Başbakan Erdoğan’ın ‘ya sev ya terk et’ sözleri yaklaşan yerel seçimler öncesinde AKP’nin bölge milletvekillerinde kafa karışıklığı yarattı. Bölge milletvekilleri, “Başbakan’ın söylediklerini seçmene nasıl anlatacağız. Yerel seçimler öncesi çok olumlu olmadı” dedi...

 

Başbakan Erdoğan’ın, Güneydoğu gezisinin Hakkâri durağında dile getirdiği, “Biz tek devlet, tek bayrak, tek millet dedik. Buna karşı çıktılar, Buna karşı çıkanın Türkiye’de yeri yok, buyursun istedikleri yere gitsinler” sözleri AKP’nin bölge milletvekillerinin, yaklaşan yerel seçimler öncesinde kafalarını karıştırdı.

Bölge milletvekilleri duydukları rahatsızlığı, “Sayın Başbakanın söylediklerinin bölge halkına yönelik olmadığını biliyoruz, ancak bunu seçmene nasıl anlatacağız. Yerel seçimler öncesi çok olumlu olmadı” şeklinde dile getirdiler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir süredir Güneydoğu illerine yaptığı geziler ve bu gezilerde verdiği sert mesajlar AKP’de de yankı buldu. Erdoğan’ın ‘ya sev ya terket’ olarak yorumlanan Hakkâri gezisi sırasında söylediği sözler özellikle AKP’nin bölge milletvekilleri arasında rahatsızlığa neden oldu. Ancak her bölge milletvekilinin Erdoğan’ın sözlerine yönelik yorumu ve değerlendirmesi birbirinden farklılık taşıyor. ANKA’ya değerlendirmede bulunan bir bölge milletvekili, parti genel merkezinden basına demeç vermemeleri yönünde kesin talimat olduğunu belirtirken, Başbakan’ın sözlerini de “Sayın Başbakana benim inancım tamdır. Eğer ‘Kürt’ sorununu çözecek bir lider varsa bana göre Başbakan’dır. Hakkâri gezisinin ardından Başbakanın, ‘Ya sev, ya terk et’ sözlerinin basında çıkmasının üzerine Başbakan’ın konuşma metnini edindim ve inceledim. Gördüm ki Başbakan o cümleleri sarf etmemiş. Tamamen söyledikleri terör örgütüne yönelik. Bölge halkına böyle bir eleştirisi yok. Başbakan’ın söyledikleri çarpıtılmış” şeklinde değerlendirdi.

 

‘SEÇMENE ANLATAMAYIZ’

Bir başka bölge milletvekili ise Erdoğan’ın sözlerine yönelik görüşlerini “Güneydoğu politikası sadece Kürt, terör meselesi değil. Güneydoğu’da çok fazla sorun var. Biz, sayın Başbakan’ın ‘Kürt’ sorununun çözümü noktasındaki yaklaşımlarına inanıyoruz. Ancak, son sözleri bizde değil, Güneydoğulu Kürt kardeşlerimiz arasında yanlış anlaşıldı. Yaklaşan yerel seçimler öncesi bunu seçmene anlatmak elbette biraz zor olacak” şeklinde dile getirdi.

 

FIRAT’IN İSTİFASI CAN SIKTI

Erdoğan’ın sözlerinin yanı sıra Dengir Mir Mehmet Fırat’ın genel başkan yardımcılığı görevinden istifası da özellikle bölge milletvekilleri üzerinde olumsuz etkiye yol açtı. Kulislerde bölge milletvekillerinin “İstifa Güneydoğu politikası üzerine kurulmuşsa bu biraz canımızı sıkacak. Yerel seçimlere az bir süre kalmışken, çok daha dikkatli olunması lazım. Güneydoğu hassas bir konu olduğu kadar, bölge halkımız da çok hassas bir süreç geçiriyor” şeklinde değerlendirdikleri ifade edildi.