Deprem bölgelerinde inceleme yapan hekimler, özellikle tuvalet sorununun devam ettiğini, açılan kanalizasyon çukurlarının dolmaya başladığını belirterek "İshal, Hepatit gibi hastalıklar artabilir, ilaçlama yapılmalı" dedi.

Bölgede acilen ilaçlama başlamalı
Fotoğraf: AA

Sibel BAHÇETEPE

Maraş merkezli meydana gelen depremlerin sekizinci günü geride kalırken, deprem bölgesinde önümüzdeki günlerde salgın hastalıkların yaşanabileceği belirtildi. Özellikle ortak tuvalet kullanımı ve bunların yetersizliği, ortamda çok fazla çöp olması, bunların toplanmasında yaşanan aksaklıklar ve kanalizasyon sorunu gibi pek çok durum halk sağlığı açısından da riskleri barındırıyor. Bölgede incelemelerde bulunan hekimler, özellikle tuvalet nedeniyle kanalizasyonların ve açılan çukurların dolmaya başladığını, ilaçlamanın hızlanması gerektiğini belirterek "İshal, kolera, tifo, dizanteri, Hepatit, ameliyat sonrası enfeksiyonlar gibi durumlar artabilir" dedi.

ATIKLAR UZAKLAŞTIRILMALI

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği ile Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) üyesi hekimler dün deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu. Hatay'da Antakya, İskenderun, Dörtyol'da incelemelerde bulunduktan sonra BirGün'ün sorularını yanıtlayan KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, “Buralarda sağlık hizmeti veren doktor arkadaşlarla konuştuk. Şu an için ishal gibi hastalıklarda bir salgın durumu yok ama risk var” dedi. Su ve kanalizasyon sisteminin yeniden aktif hale getirilmesi için çalışmaların başladığını anlatan Prof. Azap, bölge bölge su verilmeye başladığını ancak bunun sınırlı kaldığını söyledi. Prof. Azap, “Temiz su temini çok kritik. Şu an verilen sular taşıma yoluyla buraya getiriliyor. Atıkların da bölgeden uzaklaştırılmasına çalışılıyor. Çöpler iki gündür toplanmaya başlamış ama çalışan ekipler sınırlı. Çok sayıda gönüllü var ama organizasyon zor oluyor" değerlendirmesini yaptı.

İLAÇLAMA YAPILMALI

Önlem alınmadığı takdirde bulaşıcı hastalıkların artabileceğini anlatan Azap, "Dışkı yoluyla ve atıklarla bulaşan enfeksiyon hastalıkları çoğalabilir. Tifo, kolera, dizanteri de yine bu sınıftaki hastalıklar. Ayrıca Hepatit de artabilir. Bunlara yönelik önlemlerin alınması gerek. Şu an ortalıkta ceset görmek gibi bir durum söz konusu değil, insanlar hızlı şekilde yakınlarını defnediyorlar, gece bile mezarlıkta gömü işlemleri var" dedi. Prof. Alpay Azap, özellikle kemirgen hayvanların da binalar arasında, üstlerinde dolanmaya başladığını, buna yönelik bir an önce ilaçlama çalışmalarının hızlanması gerektiğini kaydederek, şöyle devam etti: “Onların çoğalması ve insanlar arasında sorun yaratması olabilir. Kanalizasyon sisteminden dışarıya çıkmaya başladılar. Etrafta çok yiyecek ve atıkların da bulunması onların çoğalmasını kolaylaştıracaktır önümüzdeki haftalar için. Ona yönelik de ilaçlama çalışmalarına başlanması gerekiyor."

SU KAYNAKLARI RİSKLİ

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Kurt Azap ise özetle şunları söyledi: "Hijyen en büyük sorun. Hem içme, hem de kullanılacak sularda sıkıntı var. Bunu ‘kaynatıp içelim’ dediğinizde kaynatmayı sağlayacak durum yok. Tuvalet amacıyla açılan çukurlar da hızlı şekilde doluyor ve çevrede kullanılabilecek su kaynaklarına karışma riski bulunuyor. Hastalık yakınması olanların bir an önce tespit edilip tedavi olması önemli. Çünkü enkaz altından çıkıp ameliyat olan birinin, enfeksiyon ya da ishal gibi hastalığa yakalanmaması gerek. Bunun için de bir mekânsal düzenleme gerekiyor. Gerekli sterilizasyon koşullarının istendiği ölçüde sağlanamaması riski nedeniyle ameliyat sonrası enfeksiyon riski söz konusu olabilir."

***

Tifo nedir?

İnsan dışkısıyla kirlenmiş sularda, bu sularda yaşayan istiridyelerde ve bu sularla sulanmış ya da yıkanmış sebzelerde bulunan bir basilin yol açtığı, ateş ve ishalle kendini gösteren, ortalama üç hafta süren, bulaşıcı ve tehlikeli bir bağırsak hastalığı.