Davutoğlu’nun birkaç gün önce sinyalini verdiği operasyonlar sonucunda bölgede ölümler yaşanırken halk yine hedef oldu

Bölgede sinyali önceden verilen operasyon başladı: Halk hedef alındı

Şırnak’ın abluka altındaki ilçeleri Silopi ve Cizre’de yapılacağı söylenen operasyon dün sabaha karşı başladı. On bin güvenlik görevlisiyle operasyon yapılan ilçe merkezlerinde patlama seslerinin duyulduğu, polis ve askerlerin evlerin kapılarını kırarak baskın düzenlediği belirtildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun üç gün önce A Haber’de “Bütün o ilçeler terör unsurlarından temizlenecek. Gerekirse mahalle mahalle, ev ev, sokak sokak” diyerek sinyalini verdiği ‘büyük operasyon‘ dün başladı. HDP de Şırnak, Mardin ve Diyarbakır’da sokağa çıkma yasakları ve başlatılması beklenilen harekat için milletvekillerinden oluşan üç ayrı heyet oluşturdu.

Çatışma
Şırnak Valiliği’nin geçen pazartesi günü saat 23.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan ettiği Cizre ve Silopi ilçelerinde dün sabah saatlerinde başlayan operasyonlarda yoğun çatışmalar yaşandı.
Cizre’ye düzenlenen operasyonlar sırasında güvenlik güçleri ile YDG-H üyeleri arasında mahalle aralarında çatışmalar çıktı. Cizre’deki çatışmalar hendek ve barikatların yoğunlukta olduğu Sur, Cudi, Nur ve Yafes mahallelerinde yoğunlaştığı belirtildi. Sabaha kadar aralıklarla devam eden çatışmalara, özel eğitimli jandarma timleri de polis özel harekat timleri ile birlikte katıldı. Cizre- İdil yolunda bulunan Cudi Mahallesi’nin hakim tepelerine ise çok sayıda tank konuşlandırıldı. TSK tarafından yapılan açıklamada 8 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.


Tankların ardına sığındılar

Diyarbakır Barosu’nu ziyaret edip Tahir Elçi’nin odasındaki anı defterine duygularını yazan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, operasyonlara da tepki gösterdi. Yüksekdağ: “Darbelerin zulmüne karşı olduğunu ifade edenler bugün tankların gölgesinde siyaset yapıyorlar, bu yolla abad olunmaz” dedi.

***

HDP üç heyetle yerinde inceleme yapacağını söyledi

‘Can güvenliği yok’

HDP de Şırnak, Mardin ve Diyarbakır’da sokağa çıkma yasakları ve başlatılan operasyon için halkın güvenlik önlemlerini esas almak adına vekillerden oluşan üç ayrı heyet oluşturdu.

‘İnceleyeceğiz’
HDP İzmir Milletvekili ve partinin Şırnak için oluşturduğu heyetten Ertuğrul Kürkçü, Reuters’a yaptığı açıklamada Şırnak’a doğru yolda olduğunu söyleyerek, gece boyu özellikle Silopi’den patlama sesleri geldiğine ilişkin haberler aldıklarını kaydetti.

Kürkçü şunları kaydetti: “Bize gelen haberler ve fotoğraflar askerlerin kent içinde olduğu ve gece boyu patlama seslerinin duyulduğu. Vatandaşlar bunların top atışları olduğunu söylüyor ama tabi olayların kapsamı, çapı nedir şu anda tam olarak bilemiyoruz. Gidip kendimiz inceleyeceğiz.”
Diyarbakır’da, sokağa çıkma yasağının uygulandığı Sur İlçesi’ne yürümek isteyen HDP’li gruba polis izin vermedi. Emniyet görevlileriyle tartışan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, güvenlik güçlerinin Sur’dan çekilmesini isteyerek, “Baskı ve zulmü, Kürt halkı yıllardır kabul etmedi, kabul etmiyor.
O yüzden onurlu halkımız direniyor” dedi. Diyarbakır’da aralarında HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel, milletvekilleri Mahmut Toğrul, Sibel Yiğitalp ile DBP ve HDP’lilerin bulunduğu bir grup, merkez Yenişehir İlçesi, Ofis Semti’nde toplanarak, sokağa çıkma yasağı süren Sur İlçesi’ne yürüyüş düzenledi. Bölgede önlem polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek, izin vermeyeceklerini belirtti.