Depremin ardından depremzedeler zorlu koşullarda yaşam mücadelesi sürdürüyor. Yurttaşlar bölgeye yardımda geç kalındığını söyledi. Enkazın altında hayatını kaybeden yurttaşların bedenleri sokaklara serildi.

Bölgedeki kaos hâlâ sürüyor
Fotoğraf: BirGün

BirGün deprem bölgesinden bildiriyor
Gökay BAŞCAN​

Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği afet bölgesinde yakınlarından gelecek bir haberi bekleyen depremzedeler, zorlu kış koşullarında yaşam mücadelesi veriyor. Soğuk havaya karşı mücadele ettiklerini belirten yurttaşlar, çadır, battaniye ve tuvalet ihtiyaçlarının henüz giderilemediğini dile getirdi. Yurttaşlar, bölgede su ve elektirk olmadığını da göz önünde bulundurarak maske takmaya başladı.

Kentteki çoğu yolda depremde hayatını kaybeden yurttaşların cenazelerinin sokak ortasına serildiği dikkat çekti. Bekleyen cenazelerin bir kısmının kimlik tespiti yapılıp isimleri cenazelerin üstüne bırakılırken kimliği belirlenemeyen cenazelerin; battaniyeye sarılı şekilde sokakta kaldırılmayı beklediği belirlendi. Cenazeleri tespit eden yurttaşlar sinir krizi geçirdi.

‘450 CANLI KURTARDIK’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, İstanbul İtfaiyesi’nin Hatay’ın Defne, Antakya ve Samandağ ilçelerinde görevlendirildiğini söyledi. BirGün’e konuşan Remzi Albayrak, İstanbul İtfaiyesi’nin bölgedeki 450 canlıyı kurtardığını kaydederek şunları anlattı:

“Depremin olduğu ilk günden itibaren biz İstanbul İtfaiyesi olarak AFAD merkezine, buraya ekip sevk edebileceğimizi söylemiştik. Depremin ilk günü hemen ilk kafilemizi buraya yönlendirdik. Aynı gün akşam saatlerinde 2’nci kafileyi yönlendirdik. Daha sonra takip eden günlerde ekiplerimiz buraya geldiler. 574 personelimiz ve 56 aracımızla burada hizmet veriyoruz. ‘Ortak çalışılabilirlik kültürü’ için diğer kurumlarla koordineli çalışmamız gerekiyor. Şuana kadar yaşadığımız olaylar bir koordinasyonsuzluk olduğunu gösteriyor. Halkımızın büyük bir ilgisi var. Yoğun bir şekilde buraya yardımlar geliyor. Tüm yollar yardım tırlarıyla, konvoylarla dolu. Bunun organize edilmesi yönünde çağrı yapıyoruz. Halkımızın yardımı da sadece yiyecek, içecek üzerine olmamalı. Buradaki yurttaşların en büyük ihtiyacı şu an jeneratör, temizlik ürünleri ve battaniyeler. "

GEÇ KALINDI

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan madem işçisi Adem Atılcık ekiplere destek olmak üzere bölgeye dün sabah geldiklerini söyleyerek “Burada koordinasyon sıfır. Keşke sürecin en başında bizi getirselerdi. Buradaki organizasyon iyi değil. Başımızdaki mühendisle buraya geldik, kendi imkânımızla yıkılan binalar nerede varsa onlara bakmaya başladık. Bizi koordine eden olmadı. Vatandaşlar ‘buradan ses geliyor’ diyerek bize söylediler. Bizim için öncelik yaralı olanlardı” diye konuştu. TTK’dan Umut Çoban da “Çok yetersiz olan durumlar var. 120 kişi geldik ve 5 tane çadır verildi. Çoğumuz dışarda nöbet tutuyoruz. Başında haber verilseydi süreç bizim için daha doğru olurdu. Çok geç kalındı” dedi.

İLK 100 SAAT ÖNEMLİ

Slovenya ekibinden bir kişi de “Pazartesi günü Slovenya’dan toplamda on kişi olarak geldik. Burada çok büyük bir deprem oldu. O yüzden çok büyük bir karmaşa hakim. Her şeyin olağan, normal bir şeklide işlemesini bekleyemeyiz. Her depremin ilk 2 günü, her zaman büyük bir karmaşa ve probleme sebep olur. İnsanların kurtulmaları için her zaman bir umut var. Özellikle ilk 100 saat çok önemli. Biz de ekip olarak 5 gün boyunca burada olacağımızı düşünüyoruz” dedi.