Hükümet karşıtı protestolarda 9’uncu günü geride bırakan Kolombiya’da başkent Bogota, bu kez de kırsal kesimlerden gelen yerlilerle öğrencilerin tarihi Bolivar Meydanı’nda sona eren yürüyüşüne ev sahipliği yaptı

Bolivar Meydanı’nda yürüyüş

Kolombiya’da FARC ile yapılan barış anlaşmasının tam olarak uygulanmaması, toplum liderlerine yönelik suikastların devam etmesi, ücretler ve emeklilikle ilgili planlanan neoliberal saldırılara karşı 21 Kasım’da başlayan protestolar devam ediyor. Sokağın en önemli aktörü öğrenciler, protesto dalgasının dokuzuncu gününde de başkent Bogota’nın yanı sıra ülkenin birçok önemli kentlerinde gösterilere devam etti.

Kırsal kesimlerden gelen yerli gruplarla birlikte düzenlenen yürüyüş kent merkezindeki tarihi Bolivar Meydanı’nda sona erdi.

Ülkenin kuzeyinde Karayip Denizi kıyısındaki Barranquilla’daki yürüyüşte ise Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD polisleri, kentin en önemli gazetesi El Heraldo’nun 3 muhabirini birkaç saatliğine gözaltına aldı. Olay anında çekildiği iddia edilen görüntülerde bir gazetecinin gözaltı sırasında polis tarafından darbedildiği görüldü.

POLİS YASADIŞI MÜHİMMAT KULLANIYOR

Ülke basınındaki haberlerde ESMAD’ın, Bogota’nın kuzeydoğusundaki Tunja kentinde düzenlenen gösterilerde maskeli kişilere karşı, süresi geçmiş göz yaşartıcı gaz bombası gibi yasal olmayan mühimmat kullandığı iddia edildi. Bu arada sağcı Ivan Duque hükümetinin yürüttüğü Büyük Ulusal Diyalog girişiminin 5. buluşması Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino’da yapıldı. Hükümetten yapılan açıklamada, ülkedeki silahlı iç çatışmadan en fazla etkilenen 170 bölgeden temsilcilerle bir araya gelindiği belirtildi.

ABD’DE KULLANILAN SİLAHLA ÖLDÜ

Öte yandan başkent Bogota’daki gösterilerde hayatını kaybeden 18 yaşındaki gösterici Dilan Mauricio Cruz’un otopsi raporu açıklandı.

Raporda, Cruz’un ölümüne, polisin kullandığı 12 kalibrelik tüfekten ateşlenen “Bean bag” mühimmatının neden olduğu kaydedildi. “Bean bag” ABD, Şili ve İsrail gibi ülkelerde kullanılıyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.