Bolivya’da sol hükümet toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için harekete geçti. Ataerkillik ve erkek şiddetiyle mücadele için “Kültür Devrimi” ilan edildi.

Bolivya ataerkil düzenle hesaplaşmakta kararlı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) hükümeti 2022 yılını, "Ataerkillikten Kurtulmak için Kültür Devrimi Yılı" olarak ilan etti.
Cumhurbaşkanlığı Bakanı Maria Nela Prada, düzenlediği basın toplantısında hükümetin kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet şiddetini ortadan kaldırma hedefini için eylem planını açıkladı. Söz konusu kararın, “ataerkil olmayan bir kültürü güçlendirmek” için alındığını ifade eden Prada, eylem planı kapsamında ülke genelinde etkinlik, eğitim ve kültürel, sanatsal faaliyetler gerçekleştirileceğini ifade etti.


Resmi Gazete'de yayımlanan 4650 sayılı Yüksek Kararname kapsamında planların uygulanacağını belirten Prada, birçok kamu kurumunda toplumsal cinsiyet şiddetini önlemek için "kültürel değişim" yaratacak önlemlerin devrede olacağını ifade etti. Prada, “2021 yılında aile veya ev içi şiddete uğrayan 10 kişiden dokuzu kadındı. Bu veriler bizi sadece düşünmeye sevk etmemeli, aynı zamanda sürekli harekete geçirmeli” açıklaması yaptı.

YÜZLERCE KADIN, ERKEK ŞİDDETİYLE KATLEDİLDİ

Bolivya, kadın cinayetlerinin en yüksek olduğu Güney Amerika ülkesi konumunda. Bolivya Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, 2021'de incelenen şikayetlerin en az yüzde 50'sini kadına yönelik erkek şiddetiyle ilgili suçlar oluşturuyor. Buna göre, geçtiğimiz yılın 1 Ocak ile 21 Aralık tarihleri arasında Bolivya'da en az 107 kadın erkek şiddetiyle katledildi. Cinayetlerin La Paz, Santa Cruz ve Cochabamba gibi kent merkezlerinde yoğun yaşandığını aktaran bakanlık, katledilen kadınların yüzde 64'ünün 15 ile 35 yaşları arasında olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi (UN Women) yöneticisi Nidya Pesantez de ülkenin toplumsal cinsiyet eşitliğinde gelişmiş ve ilerici bir yasal çerçeveye sahip olduğunu ancak yasaların tam olarak uygulanmasıyla sonuç alınabileceğini açıkladı.