Bolivya'da Küba Devrimi'nin önderlerinden Ernesto Che Guevera'yı yakalayan emekli General Gary Prado Salmon, 84 yaşında öldü. Salmon'ın ölüm haberini oğlu duyurdu.

Kaynak: AA
Bolivya'da Che Guevera'yı yakalayan general öldü

Bolivya'da 1967 yılında Küba Devrimi'nin önderlerinden Ernesto Che Guevera'yı yakalayan emekli General Gary Prado Salmon, 84 yaşında öldü.

Che Guevera'nın yakalanmasının ardından Bolivya Kongresinin 1967'de "kahraman" ilan ettiği Salmon, ülkenin doğusundaki Santa Cruz de la Sierra'da bir hastanede yaşamını yitirdi.

Babasının ölüm haberini sosyal paylaşım sitesinden doğrulayan Gary Prado Arauz, "Tanrı, az önce babamı krallığına çağırdı, bize sevgi, dürüstlük ve cesaret mirası bıraktı. Olağanüstü bir insandı" ifadesini kullandı.

1981'de kaza kurşunu ile belkemiğinden vurularak felç olan Salmon, 1988'de ordudan emekli olmuştu.

Bolivya'da, Che Guevera'yı öldüren Bolivyalı asker Mario Teran Salazar da 11 Mart 2022'de 80 yaşında yaşamını yitirmişti.

Che Guevera, Bolivya'da ordunun ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) ortak operasyonu ile 9 Ekim 1967'de yakalanmış ve La Paz'a yaklaşık 800 kilometre uzaklıkta La Higuera kırsalındaki bir okulda infaz edilmişti.

DEVRİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Che Guevara, 1959’da diktatör Fulgencio Batista'yı deviren ve Fidel Castro liderliğinde iktidara gelen devrimci hareketin önemli aktörlerinden biriydi.

Küba Devrimi’nin ardından bir süre ülkede yöneticilik yapsa da daha sonra devrim için gerilla mücadelesi vermeyi sürdürdü. Afrika ve Güney Amerika’da diktatörlüklere karşı mücadele eden gerilla gruplarına katıldı.

Aynı zamanda bir doktor olan Che, hayatı ve kişiliğiyle dünya devrimci hareketinin sembol isimleri arasında yer alıyor.

Ernesto Che Guevara, öldürüldüğünde henüz 39 yaşındaydı.