Bolivya’da darbeciler hapiste

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bolivya’da 2019’da Devlet Başkanı Evo Morales’i ilticaya sürükleyen Amerikancı darbenin önde gelen isimlerinden Senatör Jeanine Anez ve o dönem bakanlık yapan bazı isimler tutuklandı. Savcılık, “Evo Morales’e yapılan darbede rol aldıkları” suçlaması yöneltildiğini açıkladı.

En son seçimleri üç kez erteleyerek seçim hakkını gasp eden darbeci yönetim tepkilerin artması üzerine genel seçimleri geçen sene düzenlemiş ve Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) lideri Luis Arce ezici bir oyla kazanmıştı. Bu seçim zaferinin ardından eski yönetimdeki çok sayıda darbeci isim ülkeden kaçmış, Morales de ülkesine geri dönmüştü.

Devlet Bakanı Eduardo Del Castillo Del Carpio, Anez’in dün sabah saatlerinde Trinidad kentinde gözaltına alındığını ve uçakla La Paz’a götürüldüğünü açıkladı. Anez, tutuklanmadan önce hakkında çıkarılan yakalama kararını sosyal medya üzerinden paylaşarak, “Siyasi yargılama başladı” yazdı. Morales 2019’da ordu ve muhalefetin baskılarıyla istifa edip ülkeyi terk etmeye zorlandıktan sonra Anez, en kıdemli senatör olduğu gerekçesiyle kendini geçici devlet başkanı ilan etmişti. MAS, Anez’i orduyla iş birliği yaparak Morales’in istifaya mecbur bırakılmasında rol oynadığını savunmuştu.