Bolivya’da sağcı senatör kendini ‘devlet başkanı’ ilan etti!

ABD destekli bir darbe süreciyle istifaya zorlanan Evo Molares’in ardından sağcı muhalefetin senatörlerinden Jeanine Anez, Senato’da yapılan ve tartışmalı oturum ardından kendinin Bolivya Devlet Başkanlığı görevini geçici olarak yürüteceğini duyurdu.

Çokuluslu Yasama Meclisi'nin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez, ALP’de düzenlenen oturumda önce Senatörler Meclisi Başkanı, ardından da geçici devlet başkanı ilan edildi.

ALP'de düzenlenen oturumda Morales'in liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisi mensupları katılmadığı için oy çokluğu çıkmadı.

Ancak Anez, ülke yasalarının, devlet başkanı, yardımcısı ve senato başkanının bulunmaması durumunda kendisinin geçici devlet başkanlığı görevini üstlenmesine izin verdiğini savundu.

Anez'in, 90 gün içinde yeni devlet başkanını seçmek üzere ülkeyi erken seçime götürmesi bekleniyor.

Bu arada, Anez'in devlet başkanlığı sarayına elinde büyük bir İncil ile girmesi ve etrafındakilerin "Devlet Başkanlığı Sarayına İncil geri döndü" sloganı atması dikkati çekti.

MORALES’TEN AÇIKLAMA

Morales, ise, söz konusu gelişmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Bolivya'da halkın iradesine saldırıldığını belirten Morales, "Tarihin en sinsi ve kötü darbesi yapıldı. Sağcı darbeci bir senatör, önce kendini Senato Başkanı, ardından da yasama çoğunluğu olmadan etrafında bir grup suç ortağı ve halka baskı yapan güvenlik güçlerinin eşliğinde Bolivya'nın Geçici Devlet Başkanı ilan ediyor. Bu darbe, polis ve darbe için kullanılan askerlerin öldürdüğü kardeşlerimizin üzerine yapılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Morales, Anez'in başkanlık görevini üstlenmesinin Bolivya anayasası ve yasama meclisi normlarına aykırı olduğunu belirtti.

İstifa etme sürecinde büyük rol alan muhalif Carlos Mesa ve sağcı Sivil Komitelerin Santa Cruz kentindeki lideri sağcı muhalif Fernando Camacho'ya ilişkin de Morales, şunları kaydetti: "Carlos Mesa, demokrasiyi yerle bir ediyor ve halkı katlediyorsun. Senin tarihe bırakacağın miras budur. Fernando Camacho, Bolivya'yı bölmek, bölgesel onur değildir. İncil, Bolivyalıları öldürmek için kullanılamaz. Bolivya'yı mahvetmeyi bırakın."

MORALES DESTEKÇİLERİNDEN ‘GENEL GREV’ UYARISI

Bolivya’da Morales destekçileri ve sağcı muhaliflerin sokak eylemleri ise sürüyor.

Başkent La Paz'da toplanan, Morales’in partisi Sosyalizm Hareketine (MAS) mensup Bolivyalılar, muhaliflerin bazı gösterilerinde hedef alınan Kızılderili bayrağı Whipala'ya saygı gösterilmesini talep etti.

Askerin yoğun güvenlik önlemleri alındığı gösteride, Morales taraftarlarının, muhaliflerin safına geçmelerinden ötürü büyük tepki gösterdiği polisler, askerlerin gerisinde pozisyon aldı.

Göstericiler kent merkezindeki tarihi dikilitaşa Whilpala'yı astı.

Gösteride konuşan Morales destekçisi Bolivya İşçi Merkezi (COB) temsilcileri, muhaliflere ülkeyi normalleştirmeleri için 24 saat süre verdiklerini, aksi durumda tüm ülkede genel grev ilan edeceklerini duyurdu.