Brezilya solu, halk sağlığını hiçe sayan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun yargılanması için kampanya başlattı. Bolsonaro da muhalifleri “Silahlı kuvvetlerimiz bir gün sokağa çıkabilir” diyerek tehdit etti.

Bolsonaro artık koltuğunu bırak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemiye karşı yetersiz önlemleri ve gerici politikalarıyla Brezilya’yı felakete sürükleyen sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro yönetimine karşı ortak mücadelenin yolları aranıyor. Bolsonaro’nun halka karşı işlediği suçlar nedeniyle yargılanması için sol partiler çalışma yürütüyor.

Güney Amerika merkezli TeleSUR’un haberine göre, İşçi Partisi (PT), Brezilya Komünist Partisi (PCB), Popüler Birlik (UP), Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’nin (PSOL) aralarında yer aldığı dokuz partinin temsilcileri önceki gün sanal toplantıda bir araya gelerek Bolsonaro’nun yargılanması talebinin kabul edilmesi için kampanya yürütme kararı aldı. Senato Başkanı Rodrigo Pacheco ise pandemi sürecindeki ihmallerinden ötürü Bolsonaro’nın yargılanması talebini geçen hafta reddetmiş, hükümetin sağlık politikaları hakkında bir Parlamento Araştırma Komisyonu (CPI) kurulduğunu açıklamıştı.

Ülkedeki sol partiler ise uzunca süre Covid-19 virüsünün varlığına dahi inanmayan Bolsonaro’nun yeterli önlemleri hayata geçirmeyip halk sağlığını tehlikeye attığı ve bu nedenle yargılanması gerektiğini savunuyor. İşçi Partili Eski Devlet Başkanı Lula da Silva da bir sonraki yıl yapılacak seçimlerde aday olacağını ve Bolsonaro’ya karşı sol ittifak seçeneğini güçlendirmek için görüşmelerin devam ettiğini açıklamıştı. Covid-19 nedeniyle günlük ölümlerin 3 bine ulaştığı ülkede Bolsonaro’nun aldatıcı vaatlerde bulunması ve hatta muhalefeti darbeyle tehdit etmesi de tepki nedeni. Reuters’ın haberine göre, önceki gün bir televizyon röportajı sırasında konuşan Bolsonaro, “Silahlı kuvvetlerimiz bir gün sokağa çıkabilir. Sorun yaşarsak, sahaya nasıl gireceğimize dair bir planımız var. Ayrıntılara girmeyeceğim” ifadelerini kullandı. Bolsonaro’nun bakanlıklara kendisine yakın isimleri ataması ülkede yakın dönemde siyasi krize neden olmuştu. Geçen ay savunma bakanının aniden görevden alınması sonrasında üç kuvvet komutanı eş zamanlı olarak istifa etmişti. Eski savunma bakanı Fernando Azevedo Silva bir görüşmede “Silahlı kuvvetlerin anayasaya sadık olduğu ve Bolsonaro’nun şahsi gücü olmadığı” açıklaması yapması üzerine hızlıca görevden alınmış, Silva’nın yerine Bolsonaro’nun özel kalem müdürü Walter Souza Braga Netto atanması tepki çekmişti.

***

Taahhütleri yok sayıp çevre bütçesini kesti

ABD Başkanı Joe Biden’ın 22 Nisan’da düzenlediği iklim zirvesine katılan Bolsonaro’nun toplantıda verdiği taahhütten aykırı adımlar atması da bir başka skandal olarak öne çıktı. Zirvede, 2030’a kadar ormanların tahribatıyla mücadeleye ayrılan bütçeyi iki kat arttırma taahhüdünde bulunan Bolsonaro, toplantının ertesi günü 2021 yılı çevre bütçesinde yüzde 24 oranında yapılan kesintiyi onayladı. Brezilya Kongresi’ndeki çevre komisyonu lideri Rodrigo Agostinho, son kesintilerin çevre örgütlerini tümüyle felce uğratacağını söyledi. Agostinho, “Konuşma yapmak yeterli değil. Brezilya hükümeti ödevini yapmalı” dedi.