Brezilya’daki Kongre baskınında ihmalle suçlanan, Bolsonaro destekçisi eski Adalet Bakanı ve başkent Brasilia Federal Bölgesi’nin Güvenlik Bakanı Anderson Torres tutuklandı.

Bolsonaro’nun Adalet Bakanı Torres, Florida dönüşü tutuklandı
Anderson Torres (DepoPhotos)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin 8 Ocak’ta gerçekleştirdiği Kongre baskını sırasında görevi ihmalle suçlanan eski Adalet Bakanı ve başkent Brasilia Federal Bölgesi’nin Güvenlik Bakanı Anderson Torres tutuklandı. Baskın öncesi, aşırı sağcı lider Bolsonaro gibi ABD’ye giden Torres’in Florida’dan uçakla Brasilia'ya geldikten sonra bu sabah Federal Polis tarafından tutuklandığı açıklandı.

Torres, Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme baskınında, başkentin Güvenlik Bakanı olarak görevini yerine getirmediği yönündeki iddiaları reddetmişti. Torres’in baskın öncesinde tatil için ABD'ye gittiği belirtilmişti. Soruşturma kapsamında polis ekipleri Torres'in Brasilia'daki evinde arama yapmıştı.

BOLSONARO’NUN MÜTTEFİKİ

Torres, Bolsonaro döneminde 2019-2022 yıllarında Adalet Bakanı olarak görev yaptıktan sonra başkent Brasilia Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı olarak atanmıştı. Bolsonaro'nun müttefiki olarak bilinen Torres, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı ve Yüksek Mahkeme baskınında ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden azledilmişti.

Torres, 2 Ocak'ta Brasilia Kamu Güvenliği Bakanı olarak göreve başladı ve beş gün sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne tatile gitti, bu nedenle aşırı sağcı radikallerin saldırıları sırasında ülkede değildi.

Federal Polis, Anderson Torres'in evinde, mevcut Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın kazandığı 2022 seçimlerinin sonucunu değiştirmek için Yüksek Seçim Mahkemesi‘nde olağanüstü hal ilan edecek bir taslağı ele geçirmişti.

Öte yandan Brezilya'da Kongre baskınında rolünün olduğu gerekçesiyle Bolsonaro hakkında da soruşturma başlatıldı.