Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yargıç Sergio Moro'yu adalet akanı yaptı

Bolsonaro, rakibini tutuklayan yargıç Sergio Moro'yu adalet bakanı yaptı

Brezilya Devlet Başkanı seçilen aşırı sağcı Jair Bolsonaro, seçimlerdeki rakibi ve eski Devlet Başkanı Lula Da Silva'nın tutuklanmasını sağlayan yargıç Sergio Moro'yu adalet bakanı yaptı.

46 yaşındaki yargıç Sergio Moro, Brezilya eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın hakkında yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla 9 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve ülkenin petrol şirketi Petrobras'a yönelik yolsuzlukları araştıran ve "Araba Yıkama Operasyonu" adıyla bilinen operasyonu yönetiyordu. Lula'nın tutuklanmasından önce anketlerde Bolsonaro'dan önde olduğu görülüyordu. Lula'nın tutuklanmasıyla birlikte adaylığı da iptal edilmişti.

Twitter'dan bir açıklama yapan Sergio Moro, adalet ve kamu güvenliğinden sorumlu bakanlığın başına geçmesinin teklif edilmesini "bir onur" olarak niteledi.

Fakat Moro'nun Bolsonaro hükümetinde adalet bakanlığını kabul etmesi, bugüne kadar yürüttüğü soruşturmaların siyasi motivasyonla yapıldığına yönelik tartışmaları alevlendirdi.

Soruşturma solcu politikacıları haksız bir yere hedef aldığı suçlamasıyla eleştiriliyordu.

İşçi Partisi de soruşturmayı siyasi bir operasyon olarak görüyor.Sergio Moro'nun başında olduğu "Araba Yıkama Operasyonu" operasyon ülkenin petrol şirketi Petrobras'a yönelik yolsuzlukları araştırıyordu.

30 Ekim'de "Bizimki gibi bir hükümette Moro inanılmaz önemli bir göreve sahip olur" diyen Bolsonaro, yargıçla ilk fırsatta bu konuyu görüşeceğini söylemişti.

Bolsonaro, seçimi kazandıktan sonra verdiği ilk söyleşisinde silah sahibi olmayı kolaylaştıracak yasalar çıkarma sözünü de yineledi.